Іллінецька територіальна громада

Вінницька область, Вінницький район

26.03.2024 11:40

Відбулася щотижнева оперативна нарада у міського голови

6602e260027c9__6.jpg

25 березня міський голова Володимир Ящук провів щотижневу оперативну нараду за участі заступників міського голови, секретаря міської ради, керуючої справами виконавчого комітету, працівників апарату та начальників структурних підрозділів міської ради, старост, керівників комунальних підприємств та комунальних служб громади, головних лікарів закладів охорони здоров’я громади, представників правоохоронних органів.

Зі звітом про проведену роботу за 2023 рік та загалом про те, як живе Жаданівський округ виступила староста Раїса Кучковська.

Так вона розповіла, що до складу Жаданівського старостинського округу входить 2 населені пункти – села Сорока та Жадани. Відповідно до реєстру Іллінецької міської територіальної громади станом на 1 січня 2024 року в населених пунктах старостинського округу зареєстровано 1290 чоловік: в с.Жадани - 658 чоловік, із них 132 дитини до 17 років та 78 пенсіонерів, в с. Сорока – 632 чоловіки, з них 93 дітини до 17 років, 103 пенсіонери. На разі в Жаданах і Сороці проживає 17 внутрішньо переміщених осіб, 5 дітей навчаються в Жаданівському ліцею.

На жаль з кожним роком ускладнюється демографічна ситуація: смертність у старостинському окрузі значно перевищує народжуваність. У минулому році народилось 4 дитини, померло 24 людини.

Опіки та турботи потребують 22 одинокі престарілі громадяни, опікуються ними 2 соціальні праціники КЗ «Територіальний центр соціального обслуговування» міської ради, які відповідально відносяться до своїх обовязків. Під особливим контролем старости та соціальних служб знаходяться малозабезпечені та багатодітні сім’ї, родини, що перебувають у складних життевих обставинах.

109 жителів населених пунктів старостанського округу служать в лавах Збройних Сил України, захищаючи рідну землю від рашистських окупантів Гіркі наслідки війни: 7 полеглих односельців та земляків, дитинство та юність яких пройшла в Сороці та Жаданах, однак проживали вони в інших населених пунктах. 2 воїни вважаються безвісти зниклими.

У старостаті створено віддалене робоче місце для прийому документів на всі види державних соціальних допомог, пільг та субсидій. Професійно забезпечує цю ділянку роботи діловод Людмила Пилипчук. За минулий 2023 рік діловодом було опрацьовано: 200 справ за інтегрованою Програмою «Соціальна громада» до їх складу входять: допомога одиноким матерям, допомога малозабезпеченим сім’ям, субсидії на тверде паливо та житлово комунальні послуги. Також прийнято та здано 30 заяв на одноразову допомогу на лікування від наших воїнів та жителів старостату, опрацьовано 150 пакетів документів із земельних питань в основному щодо надання земельних наділів в оренду, що підвищило находження податків та зборів до бюджету громади. Засвідчено 14 заповітів та 6 справ різного складу, що відносяться до нотаріальних дій, надано жителям, котрі зареєстровані на території Жаданівського старостинського округу 22 доручення, видано 456 довідок. Постійно проводиться корегування міграції населення, погосподарського обліку в електронному , паперовому вигляді в картотеках та погосподарських книгах. Надаються різного характеру звіти та інформація за запитом до відділів Іллінецької міської ради. Проводиться оповіщення військовозобовязаних згідно з розпорядженнями та один раз на рік проводиться звірка військовозобовязаних призовників та резервістів .

Для зручності людей у приміщенні старостату 2 рази на тиждень працює поштове відділення, облаштовано кабінет Пенсійного фонду України, який на час військового стану він не функціонує, відкрито та функціонує поліцейська станція у рамках проєкту «Поліцейський офіцер громади».

Раїса Григорівна поінформувала, що на території Жаданівського старостинського округу розташовані та працюють такі підприємства: ТОВ «Сорочанський мірошник», ТОВ «МінералГруп», ВАТ «Вінницяоблпаливо», ТОВ «Гарантінвест», ПП «Гранітресурс», ТОВ «Шефф-Агро», ТОВ СКХ «Вінницька промислова група» та Одеська залізниця, податки та збори від господарської діяльності котрих щомісячно надходять до бюджету територіальної громади.

Сільськогосподарську діяльність здійснюють ВОБХФ «Юність», фермерське господарство «Деметра», фермерське господарство «Язер», та 5 невеликих фермерських господарств, які забезпечують населення вирощеними сільгосподарськими культурами й допомагають в розвитку сіл Сорока та Жадани.

Освітні послуги юним та маленьким жителям старостату надають Жаданівський ліцей та дошкільний навчальний заклад «Берізка». В Жаданівському ліцеї навчаються 129 дітей , 15 з них діти із сусідньої громади. Через відсутность бомбосховища навчання проходить онлай. Дитячий садок «Берізка» відвідує 30 діток.

Підприємство ТОВ «Сорочанський мірошник» виділили кошти для придбання новорічних подарунки учням та дошкільнятам до новорічних свят.

Медичні послуги населенню надає Сороцька медична амбулаторія загальної практики сімейної медицини. Колектив амбулаторії молодий, професійний. Сімейним лікарем укладено декларації з 1800 жителями громади. Приміщення амбулаторії за рахунок коштів державного бюджету у співфінансуванні з місцевого бюджету утеплено, замінено дах, гарно облаштоване в середині та зовні із виконаннням усіх норм доступності для людей з інвалідністю. Заклад охорони здоров’я забезпечений сучасним медичним обладнанням, опалюється електрикою.

Осередком культурного життя є сільський Будинок культури, розташований в с. Сорока. В умовах військового стану переважна більшість заходів організовується в онлайн форматі. Крім виконання своєї основної роботи, працівники будинку культури займаються волонтерською діяльністю. Приймають активну участь у благодійних концертах на підтримку ЗСУ, виготовляють тушкованку, плетуть маскуючі сітки та інше. Зібрані кошти під час новорічно-різдвяних віншувань, діти також передали на ЗСУ. Усі небайдужі жителі старостату об’єднались задля допомоги захисникам України. Збирають кошти на військове спорядження, готують смаколики, допомагають усім, чим можуть. Велику фінансову підтримку надають земляки, котрі проживають за кордоном.

Функціонують дві бібліотеки-філії Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки в с. Сорока та с.Жадани. Сорочанська бібліотека розташована в приміщенні будинку культури. У 2023 році було замінено 7 вікон, надав спонсорську допомогу по їх встаноленню Сергій Шевчук і встановив 1 вікно за власний кошт. 6 вікон на суму більше 50 тис. грн було закуплено за кошти бюджету громади. Бібліотеку в с.Жадани розміщено в приміщенні старостату. Також за кошти відділу культури виготовлено та встановлено нові стелажі та офісні меблі.

Як зауважила Раїса Кучковська, важливим питанням роботи старостату є благоустрій населених пунктів. Від КП «Добробут» міської ради працює робітник з благоустрою, котрий підтримує лад на території громадських зупинок, дитячих майданчиків, памятників воїнам-визволителям, сільських кладовищах, обкошує узбіччя та інше.

КП «Добробут» міської ради укладено договори на вивіз побутових відходів. В с.Сорока 116 дворів на 186 ч. та в с.Жадани 110 дворів, два рази на місяць здійснюється вивіз побутових відходів від населення та 2 рази на місяць вивозиться сміття з 5 контейнерів, що покращує екологічне становище довкілля.

Спільними зусиллями КП «Добробут» міської ради та керівників фермерських господарств і ТОВ СКХ «Вінницька промислова група» у 2023 році було проведено ямковий ремонт вул. Прибережна, Вишнева в с. Сорока та вул. Братів Кислюків в с. Жадани. Щебеневу суміш придбано за кошти місцевого бюджету, а транспортні послуги надавали підприємства та фермерські господарства.

У рамках міжнародної програми спільно із підприємством КП «Добробут» міської ради за фінансової підтримки Центру зайнятості у листопаді-грудні 2023 року до робіт з благоустрою населених пунктів було залучено працівників із числа тимчасово непрацюючих жителів, завдяки чому розчищенно старе кладовище в с.Жадани, вирубано поросль обабіч доріг по вул. Центральна, Шевченка в с. Жадани та на вулицях Гагаріна, Садова в с.Сорока.

Велика проблема сіл Жадани та Сорока - це забруднена питна вода, та в багатьох криницях її відсутність. У 2021 році було створено кооператив «Жаданівське Джерело» та розпочато роботи з будівництва централізованого водогону. У 2022 році побудовано 3 скважини та виготовлена технічна документація на кожну, закуплено трубу протяжністю 16 км; виготовлено технічну документацію на водогін з усіма дозволами, прокладено 2,7 км труби по с. Сорока вул. Гагаріна , Прибережна та Вишнева. У 2023 році бюджету громади виділили кошти в суммі 360,4 тис. грн на закупівлю моторів та обладнання до скважин. КП «Добробут» міської ради й підприємство ТОВ « СКХ Вінницька промислова група» надали техніку, фермерські господарства пальне, що дало змогу рухатись далі і прокласти водогін по вул. Братів Кислюків, частково Гаркушіна і Центральній в с.Жадани. Роботи продовжуюються.

Наприкінці 2022 року жителі сіл проявили активність та взяли участь у проєкті «Громадський бюджет». Виграли 3 гранти, на реалізацію яких було виділено кошти з місцевого бюджету. Перший грант для забезпечення Жаданівського ліцею компютерною технікою, другий - для закупівлі та встановлення дитячого майданчика в с.Сорока, третій для закупівлі дитячого майданчика в дошкільний навчальний заклад «Берізка». У 2023 році було придбано компютерну техніку для ліцею та встановлено і майданчики в Сороці та Жаданах.

Міський голова Володимир Ящук подякував старості Раїсі Кучковській та діловодові Людмилі Пилипчук за роботу.

Володимир Миколайович визначив основні завдання на цей тиждень. Він звернув увагу старост на організацію заходів з впорядкування населених пунктів, адже погода дозволяє, а роботи дуже багато.

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 7.jpg 8.jpg