Іллінецька територіальна громада

Вінницька область, Вінницький район

10.04.2024 16:34

Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області інформує

661695fadc625__436754380_727356486241142_1772027057880689846_n.jpg

В Україні періодично трапляються випадки придбання засобів захисту рослин невідомого походження або з ознаками фальсифікату.

❗Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області закликає громадян з обережністю ставитись до придбання засобів захисту рослин, в т.ч. й з метою їх використання на присадибних ділянках.

✍️✅Вимоги до торгівлі засобами захисту рослин викладено у розділі ІІІ Закону України "Про пестициди і агрохімікати", Правилах роздрібної торгівлі непродовольчими товарами та інших нормативних документах.

Щоб уберегтися від неякісного товару просимо звертати увагу на наступні ознаки:

🌿Асортимент, сфера застосування пестицидів, норми, кратність обробок повинні відповідати "Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні" https://mepr.gov.ua/.../derzhavnyj-reyestr-pestytsydiv-i.../ , а також Додатку до Переліку, а для реалізації населенню має бути позначка "для роздрібного продажу населенню".

🌿Особи, діяльність яких пов'язана з торгівлею пестицидами, повинні мати посвідчення на право роботи із зазначеними пестицидами.

🌿Купуйте засоби захисту рослин лише у спеціалізованих магазинах чи кіосках. Придбання пестицидів на мобільних лотках та в стихійних місцях торгівлі збільшують вірогідність придбання неякісного товару.

🌿Продаж населенню пестицидів здійснюється у дрібнофасованому вигляді та з обов'язковою наявністю інструкції щодо їх безпечного застосування.

🌿Інформація на етикетці має бути надрукована чітким шрифтом українською мовою. Кожна товарна одиниця пестициду повинна супроводжуватися етикеткою, на якій зазначено назву пестициду та його препаративну форму; назву діючої речовини пестициду та її вміст; виробника пестициду; класифікацію і токсичність пестициду та іншу інформацію, що передбачена частиною 2 статті 10 Закону України "Про пестициди і агрохімікати".

🌿Уникайте пестицидів з частковими або неповними етикетками, оскільки це є найчастішою ознакою забороненого неякісного продукту.

🌿Звертайте увагу на наявність захисних елементів на упаковці, як, наприклад, голограми, захисні плівки, номер партії та спеціальні відмітки, що можуть відрізнятися у кожного виробника.

🌿Дата виробництва тари (каністри), що вказана на дні упаковки, не може бути пізніше дати виробництва вмісту каністри.

🌿Розфасування пестицидів і агрохімікатів може здійснюватися лише за наявності дозволу його виробника або власника знака для товарів і послуг.

🌿Оригінальні засоби захисту рослин не продаються в упаковці, схожій на медичні препарати (капсули, скляні ампули та баночки тощо).

🌿Ставтеся насторожено до занадто низьких цін на запропоновані засоби захисту рослин.

🌿Вимагайте оформлення товарного або касового чеку під час придбання товару, тільки тоді у вас буде підстава для висунення претензій.

🌿Суб'єкт господарювання, який здійснює реалізацію засобів захисту рослин, повинен вести облік наявності і використання пестицидів у порядку https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/881-95-%D0%BF#Text , передбаченому законодавством.

☝Дієвий метод боротьби з підробками – це придбання пестицидів у перевірених постачальників, які мають усі супровідні документи на товар, включно з сертифікатом якості та чіткими і зрозумілими умовами договору на постачання, а також уважно ставляться до товару та мають особистий досвід використання засобів захисту рослин.