Іллінецька територіальна громада

Вінницька область, Вінницький район

25.04.2024 16:01

В Іллінцях відбувся міський етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної спортивної гри «Сокіл» («Джура»)

662b4613e9154__5.jpg

25 квітня на базі Дитячо-юнацької спортивної школи пройшов міський етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної спортивної гри «Сокіл» («Джура»), яка є системною формою позакласної роботи з військово-патріотичного та морально-етичного виховання учнівської молоді, спортивно-оздоровчої роботи, прогресивною формою учнівського врядування, важливим засобом формування національно-патріотичної свідомості.

Зазвичай джурами в Україні були діти козаків, молоді вихованці, які ходили в походи, брали участь у боях. Вони виконували багато роботи: чистили зброю, куховарили, доглядали коня, служили в церкві, після бою надавали допомогу пораненим. За це їх вчили козацької справи: вправно володіти зброєю, бути фізично витривалими, вміти доглядати за знаряддям, надавати першу медичну допомогу.

Участь у грі взяли рої, у складі яких були як хлопці, так і дівчата, з восьми ліцеїв нашої громади: «Богунці» (Іллінецький ліцей №1), «Хоробрі серця» (Іллінецький ліцей №2), «Шабля» (Іллінецький ліцей №3), «Подільські козаки» (Іллінецький ліцей), «Відважні яструби» (Бабинський ліцей), «Козацька гвардія» (Жаданівський ліцей), «Незламні» (Жорнищенський ліцей), «Вільні крила» (Красненьківський ліцей).

Розпочали захід із хвилини мовчання на вшанування пам’яті усіх Героїв, які загинули у війні проти росії. Після цього з вітальним словом до учасників змагань і всіх присутніх звернулася начальник управління освіти міської ради Світлана Крот, яка побажала учасникам не тільки отримати гарні результати у грі, а й здобути практичні навички.

Рої гідно представили свої команди. Урочистим кроком проходили перед організаторами й суддями, презентували свою назву, гасло та заклик. Учасники змагань взяли участь у конкурсах:

✅«Впоряд» (стройова підготовка);

✅Інтелектуальна гра «Відун» (запитання на знання історії козацтва та рідного краю);

✅Біг на 100 метрів.

Перед учасниками гри виступили працівники першого відділу Вінницького районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, які продемонстрували збирання/розбирання зброї, розповіли про захист у разі хімічної та мінної небезпеки.

Про надання першої домедичної допомоги розповідали та проводили майстер - клас працівники екстреної медичної допомоги.

У теоретичній частині вони познайомили з основними принципами надання першої допомоги потерпілому при опіках, тепловому й сонячному ударах, переохолодженні, ураженні електричним струмом, утопленні, отруєнні хімічними продуктами, їжею; в практичній частині показали, як робити штучну вентиляцію легень, непрямий масаж серця, накладання пов’язок на різні частини тіла, шини підручними засобами при переломах.

Акцентували увагу на тому, що саме якісно та своєчасно надана перша домедична допомога в різних критичних ситуаціях може врятувати життя людині. Після цікавої, пізнавальної бесіди всі бажаючі мали змогу на практиці закріпити отримані знання: накладали турнікети один одному, робили на манекені непрямий масаж серця, штучне дихання.

Працівники Державної служби надзвичайних ситуацій продемонстрували спорядження сучасної пожежної машини та відповідали на запитання школярів.

Кожен рій за участь у грі нагороджений грамотами. Разом з тим учасники змагань отримали досвід та практичні навички.

Найбільша ж подяка – воїнам ЗСУ, які стримують ворога й крок за кроком звільняють нашу землю від окупантів. «Героям Слава!» – саме цими словами, які прозвучали з уст усіх учасників змагань і гостей у відповідь на «Слава Україні!», завершився урочистий захід.

1.jpg 10.jpg 11.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 6.jpg 7.jpg 8.jpg 9.jpg