Іллінецька територіальна громада

Вінницька область, Вінницький район

25.06.2024 09:38

До уваги орендарів водойм

667a684f0a8a9__449093809_770993651874286_7489004934982570312_n.jpg

Спеціалісти Вінницького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області проводять інформаційно-роз'яснювальну роботу серед власників рибних господарств, (фізичних та юридичних осіб)  щодо важливості вчасного проведення профілактичних заходів шляхом паразитологічного та гідрохімічного моніторингу задля недопущення паразитарних та інфекційних захворювань риби, а також підвищення ефективності їх діяльності та якості продукції. З цієї нагоди наголошуємо, що на рибопродуктивність ставків суттєво впливає їх епізоотичний стан. Випадки значної загибелі риб реєструються у водоймах області досить часто, конкретні причини їх різноманітні.

Основними чинниками, які сприяють виникненню хвороб риб та їх загибелі є безконтрольне перевезення риби, порушення карантинних заходів включаючи обов’язкові лабораторні дослідження та обстеження водоймищ, низька біотехнічна культура та якість кормів, погіршення умов вирощування, антропогенне забруднення водойм. Профілактика хвороб риб повинна стати обов'язковою і здійснюватися не лише при безпосередній загрозі епізоотії, але й на всіх етапах вирощування риби. Труднощі у попередженні захворювань зумовлюються нехтуванням операторами ринку рибництва лабораторної діагностики та радикальних засобів боротьби.

Тому  цивілізований підхід до справи рибоводів є важливими завданнями сучасного рибництва, оскільки від їх вирішення залежить ефективність розведення об'єктів аквакультури і збереження рибопродукції. В зв'язку з цим зростає роль служби ветеринарної медицини, основними завданнями якої є профілактика і ліквідація хвороб риб, а також охорона людей і тварин від зоонозів, джерелом збудників яких є риба, що використовується в їжу і корм.  

З метою попередження виникнення та поширення інфекційних хвороб, при завезенні риби з іншого господарства, або з іншої країни проводять профілактичне карантинування. Зазвичай це невелика партія плідників і ремонтна молодь. Обов’язковий карантин для цієї групи зумовлений тим,  що від їх епізоотичного благополуччя залежить всі подальші рибоводні процеси і одержання мальків, вирощування цьогорічок, їх зимування і наступне вирощування товарної риби.

Щорічно, незалежно від епізоотичного стану водойм, рибу 3-4 рази піддають ветеринарному огляду та іхтіопатологічному дослідженню при планових весняних та осінніх, а також контрольних обловах. Контрольні облови слід проводити двічі на рік в ІІ та ІІІ кварталах в зв’язку з тим, що на даний період припадає вегетаційний час у рибальстві (температура води вище 12Со).

З метою проведення контрольних обловів та епізоотичного обстеження рибоводних господарств, що займаються розведенням та утриманням мальків риби необхідно  залучати  фахівців Держпродспоживслужби. Окремо слід нагадати положення Закону України «Про рибу, інші водні живі ресурси та харчову продукцію з них» - який містить вимоги до вирощування риби:

Лабораторні дослідження риби вітчизняного  виробництва з місцевих водойм за показниками проводяться два рази на рік з  кожного водоймища під час ветеринарно-санітарної оцінки стану водойм (ветеринарно-санітарна паспортизація). На всіх ставках необхідно проводити обстеження, облови, дослідження з послідуючим отриманням експертиз та видачею ветеринарних свідоцтв, що передбачено планами.

Гідрохімічний моніторинг.

Згідно з чинним законодавством СОУ – 05.01-37-385:2006 «Вода рибогосподарських підприємств. Загальні вимоги та норми» пунктом 4.2.6. дослідження (випробування) води передбачено в період облову ставків. В залежності від виду вирощуваної риби чи ікри, від технологічного процесу, скидних вод, басейнів та таке інше передбачені норми показників, які впливають на здоров’я ікри, мальків, розвитку товарної риби і які рекомендовано досліджувати на (ГДК) гранично допустимі концентрації.

Результати (експертиза на воду) повинні вписуватись разом з експертним висновком на рибу у форму №1 на партію риби.