Іллінецька територіальна громада

Вінницька область, Вінницький район

23.07.2024 08:42

Іллінецький міський голова Володимир Ящук взяв участь у зустрічі голови НСЗУ Наталії Гусак із головами територіальних громад та керівниками закладів охорони здоров’я області

66a0b1584dfac__451802626_1007898344678567_4350212314883343646_n.jpg

Наталія Гусак, голова НСЗУ, провела зустрічі із головами територіальних громад та керівниками закладів охорони здоров’я області.

Вона представила результати планового моніторингу щодо дотримання умов договорів за пакетами «Медична допомога при гострому мозковому інсульті», «Медична допомога при гострому інфаркті міокарда», «Медична допомога при пологах», «Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках».

Були продемонстровані і результати автоматичних верифікацій даних про медичних працівників та медичних спеціалістів.

Разом із власниками закладів охорони здоров’я, тобто головами громад, та керівниками ЗОЗ, які надають спеціалізовану медичну допомогу, обговорили результати моніторингу: ключові досягнення та порушення. Були надані поради та роз’яснення шляхів вирішення ключових проблемних питань

Наталя Гусак наголосила на необхідності створення наглядових рад у закладах, як важливого компоненту моніторингу зобов’язань за договором з НСЗУ. Це дасть змогу тримати під контролем багато процесів та запобігти порушенням у закладах.

Про те, як утворити наглянову раду розповів Максим Бурлака, старший юридичний радник Проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров'я».

Ми вдячні НСЗУ за візит і моніторинг. Саме він захищає гарантоване державою право пацієнтів на безоплатне лікування в межах Програми медичних гарантій та є стимулом медичних працівників надавати не лише безоплатні, а й якісні медичні послуги. Що особливо актуально для наших як цивільних, так і військових пацієнтів!

Від початку повномасштабного вторгнення заклади охорони здоров’я області отримали від НСЗУ 5 млрд гривень, а від початку 2024 року – вже 3 млрд гривень.

Держава попри війну продовжує фінансувати гарантовані медичні послуги населенню у повному об’ємі. Далі питання – чи надаються лікарнями ці послуги безоплатно та якісно. Зрозуміло, що якщо заклад жодної гривні не витратив на закупівлю ліків, то їх купують пацієнти. Це виявляє моніторинг НСЗУ і з такими закладами будуть розриватися договори.

Розмова була відкрита, моментами гостра, але чесна. Дякую НСЗУ за конструктивний діалог і співпрацю задля наших людей!

Візит НСЗУ відбувся за підтримки USAID України «Підтримка реформи охорони здоров’я».

Нагадаю, що за номером 📞16-77 у контакт-центрі НСЗУ можна отримати інформацію щодо надання медичної допомоги та роботи медичної системи під час воєнного стану та подати скаргу.

Також працює гаряча лінія «Номер здоровʼя, за якою пацієнтів консультують з наступних питань:

- де дізнатися про свої права на безоплатні послуги та ліки;

- отримати алгоритм, як відстоювати свої права на лікування та медичні препарати;

- зрозуміти, що робити, коли заклад чи лікар відмовляється надати безоплатну послугу;

- перевірити наявність препаратів у лікарні, доступ до яких гарантовано пацієнту безоплатно.

Гаряча лінія «Номер здоров’я» працює з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00 за телефонами:

📞+38 (096) 2-888-003

📞+38 (095) 2-888-005