Іллінецька територіальна громада

Вінницька область, Вінницький район

23.08.2024 16:14

День Державного Прапора та День Незалежності України

8eed35b3-7e3b-4483-b5ca-568598dd3563.jpg

Сьогодні на центральній площі нашого міста відбулися урочистості з нагоди Дня Державного Прапора та Дня Незалежності України.

Це два найважливіші дні в історії нашої держави, нашого народу. Вони невід’ємні, як два кольори у батькових піснях, як два кольори у маминих вишиванках, як колір неба і колосся, моря і сонця на нашому стязі, як честь і гідність, як воля і незалежність, які є частиною нашого ДНК.

Під звуки метроному в хвилину мовчання учасники урочистого заходу схилили голови, щоб віддати шану новітнім Героям, які захищаючи Україну, віддали найцінніше, що є в людини – своє життя.

Далі відбулось підняття Державного Прапора України, який є символом свободи і боротьби за незалежність. Символом нашої української ідентичності. Символ боротьби за волю. Під звуки Гімну, головний сержант Збройних Сил України – Володимир Васильович Кушнір підняв у небо синьо-жовтий стяг.

З вітальним словом до усіх присутніх звернувся Іллінецький міський голова Володимир Ящук: «Сьогодні День Державного Прапора України, завтра 33 роки становлення нашої незалежної держави, які були зовсім нелегким, але саме зараз ми проходимо найтяжче випробування на нашу цілісність, єднання, любов до своєї Батьківщини. Ми боремося за свою свободу і єдність нашої країни щодня, щохвилини! Де б не проживали сьогодні українці – кожен з нас усвідомлює свою національну ідентичність! Жоден ворог не здатен знищити нашу мову, історію, наше прагнення бути вільними! Я впевнений, що незабаром наша держава знову відновиться у свої кордонах! Бажаю всім миру, міцного здоров'я, невичерпної енергії, безмежного оптимізму у здійсненні великих справ для нашої Батьківщини та Перемоги над московським злом».

Старший офіцер відділення рекрутингу та комплектування першого відділу Вінницького районного територіального Центру комплектування та соціальної підтримки Анатолій Матюха вручив орден «За мужність» ІІІ ступеня, яким нагороджено нашого земляка, жителя села Даньківка, старшого солдата Олександра Олександровича Гупала. Позивний «Хантер». На превеликий жаль – посмертно. Орден отримала мама Героя – Олена Іванівна Гупало та сестра Наталія.

У перший день повномасштабного вторгнення росії на територію України Олександр став на захист своєї Батьківщини. Загинув воїн під час виконання бойового завдання поблизу міста Красногорівка Донецької області в липні минулого року. Йому було 28 років. Ім’я Олександра Гупала навіки викарбуване на сторінках історії Іллінеччини та України. Його життя - приклад для прийдешніх поколінь українців. Низький уклін мамі за сина та вічна слава Герою. Цей орден є символом безмежної мужності й сили духу Олександра, вдячності українського народу за його подвиг.

Відзнакою Міністерства оборони України, а саме – медаллю «За поранення» нагороджено - Заікіна Віктора Олександровича, солдата запасу ЗСУ, оператора відділення взводу протитанкових керованих ракет, за особисту мужність і героїзм, самовіддані дії у захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України, зразкове виконання військового обов'язку. Ця відзнака - символ непохитної волі та мужності, проявленої у надзвичайно важких обставинах.

Підсумком заходу став патріотичний флешмоб у виконанні вихованців дитячого хореографічного колективу.

У наших серцях вічно живе пам’ять про українських Героїв різних часів. Ми вдячні нашим воїнам, які сьогодні захищають Україну на полі бою, ризикуючи життям та здоров’ям. Низько вклоняємось подвигу земляків, котрі загинули, захищаючи рідну землю від рашистських окупантів.

Усі присутні, віддаючи шану пам'яті Захисників України, поклали квіти до банерів з портретами полеглих в російсько-українській війні Воїнів-жителів громади на Алеї Героїв, до Пам’ятного знаку Героям Небесної Сотні, пам'ятника землякам, які загинули у боротьбі за незалежність і територіальну цілісність України, Меморіалу слави, учасникам Другої світової війни.Також покладання квітів відбулось до пам’ятника Великому Кобзареві, поету, письменнику, пророку – Тарасу Григоровичу Шевченку.

Цей захід ще раз нагадав усім присутнім про важливість національних символів та їхнє значення для кожного українця, особливо у часи, коли країна продовжує боротися за свою незалежність.

Слава Україні! Слава українським Героям!