Іллінецька територіальна громада

Вінницька область, Вінницький район

24.09.2024 16:27

24 вересня проводився захід з профілактичних щеплень домашніх тварин проти сказу у місті Іллінці

665edb30-3cf0-4a64-9453-2ba45a8fd9f6.jpg

24 вересня 2024 року на площі біля автовокзалу в м. Іллінці Іллінецьким відділом Вінницької районної державної лікарні ветеринарної медицини у рамках Всесвітнього дня боротьби зі сказом проводився захід з профілактичних щеплень домашніх тварин проти сказу.

Всесвітній день боротьби проти сказу (World Rabies Day) заснований з ініціативи Глобального альянсу з контролю сказу (Global Alliance for Rabies Control) і щорічно відзначається 28 вересня, починаючи з 2007 року, за підтримки багатьох організацій охорони здоров’я. Цей День спрямований привернути увагу до проблеми поширення цієї хвороби, а також до її наслідків. Датою відзначення Всесвітнього дня боротьби зі сказом Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) обрано дату смерті Луї Пастера 28 вересня, який розробив вакцину від сказу ще у далекому 1880 році.

‼️ Що таке сказ?

Сказ – це вірусне захворювання, яке вражає центральну нервову систему всіх теплокровних тварин та людини.

Сказ характеризується гострим перебігом, ознаками енцефаліту, а при відсутності вчасного лікування – абсолютною летальністю.

Людина, як правило, інфікується під час укусу, а також коли слина (з вірусом) від хворої тварини потрапляє на пошкоджені ділянки шкіри чи слизові оболонки. Потрапивши до рани, деякий час вірус знаходиться у місці проникнення (6-12 днів), потім накопичується і розмножується у нейронах спинного і головного мозку, викликаючи фатальний енцефаліт.

Власникам домашніх тварин з метою запобігання виникнення сказу потрібно регулярно (щороку) проводити щеплення домашніх тварин проти сказу. У разі прояву клінічних ознак захворювання слід негайно звернутися до спеціалістів державних установ ветеринарної медицини або доправити тварину для огляду у ветеринарну установу.

☝ У випадку виявлення контакту домашніх тварин з тваринами дикої фауни повідомляти спеціалістів ветеринарної медицини для проведення відповідних заходів, з метою запобіганню зараження та загибелі домашньої тварини.

📌Громадяни, які бажають провести вакцинацію проти сказу домашнім тваринам, необхідно звернутись за адресою:

м. Іллінці вул. Незалежності,108, (Іллінецький відділ Вінницької районної державної лікарні ветеринарної медицини).

Вінницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужи у Вінницькій області