Іллінецька територіальна громада

Вінницька область, Вінницький район

16.10.2024 15:03

У громаді встановлено карантинні обмеження, пов’язані з виявленням випадку високопатологічного захворювання на африканську чуму свиней

f3082a17-4cf8-4a43-a026-4f13160181c3.jpg

16 жовтня 2024 року відбулося розширене засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке провів міський голова Володимир Ящук. В комісії взяли участь старости, голова правління спілки споживчих товариств, представники дочірнього підприємства «Іллінецький райагроліс» ВОКСЛ «Віноблагроліс» та філії «Іллінецьке лісове господарство» ДП «Ліси України».

Під час засідання члени комісії з питань заслухали інформацію питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, про епізоотичну ситуацію щодо африканської чуми на території Іллінецької міської територіальної громади.

Доповідав з даного питання головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Вінницького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Володимир Загребельний. Він поінформував, що в місті в одному із домогосподарств офіційно підтверджено випадок захворювання тварин на африканську чуму свиней. Це небезпечна інфекційна хвороба, яка характеризується лихоманкою, запальними і дистрофічними ураженнями внутрішніх органів, чисельними крововиливами та високою смертністю. Вірус дуже стійкий і довго зберігається в навколишньому середовищі, швидко розповсюджується серед свинопоголів’я. Він не тільки передається при контакті здорових тварин із хворими, але і розповсюджується через корм, транспорт забруднений виділеннями хворих тварин. Вірус можуть переносити комахи, дикі птахи та звірі, зокрема дикі кабани. За кілька діб вірус здатний знищити майже 100% наявних в господарстві свиней. Люди на африканську чуму свиней не хворіють, проте території карантину певний час зазнають значних економічних збитків через заборону ведення свинарства.

Володимир Олександрович підкреслив важливість координації роботи ветеринарних служб з місцевими органами влади та правоохоронцями для запобігання подальшому розповсюдження африканської чуми свиней на території громади. А також зауважив, що при правильних злагоджених діях вогнище хвороби можна локалізувати. Важливо недопустити паніки серед населення.

Міський голова Володимир Ящук наголосив старостам, працівникам міської ради, відповідальним за даний напрямок, на необхідності проведення широкої роз’яснювальної роботи серед населення щодо карантинних обмежень, заходів безпеки та профілактики поширення хвороби, контактних осіб, до яких можна звернутись у разі потреби. Володимир Миколайович дав завдання директору комунального підприємства «Добробут» міської ради долучитись до встановлення дезбар’єрів при в’їздах/виїздах на територію м. Іллінці.

«Введення карантину – це необхідний крок, для того зупинити розповсюдження африканської чуми свиней на території громади. Спільними зусиллями ми зможемо подолати цю загрозу»,- сказав міський голова.

Після детального обговорення комісія прийняла рішення про запровадження комплексних заходів для запобігання розповсюдженню вірусу на території Іллінкцької міської територіальної громади. Серед основних пунктів:

- Оголосити місто Іллінці неблагополучним щодо африканської чуми свиней та встановити карантин з 15 жовтня 2024 року.

- Затвердити «План заходів щодо ліквідації та недопущення розповсюдження захворювання африканської чуми свиней м. Іллінці Іллінецької міської територіальної громади.

- Встановити зону захисту радіусом 3 км навколо неблагополучного пункту (епізоотичного осередку), до якої включити м. Іллінці, с. Неменка, с. Райки.

- Встановити зоною нагляду радіусом 3 км від зони захисту, до якої включити населені пункти с. Паріївка, с. Борисівка, с. Павлівка, с. Якубівка, с. Уланівка, с. Тягун.

- Встановити та забезпечити діяльність карантинно-поліцейських постів при в’їздах/виїздах на територію м. Іллінці в напрямках Вінниці, Гайсина та Немирова, встановити дезбар’єри.

- Визначити місце для спалювання трупів свиней.

- В зоні захисту та нагляду заборонити :

-торгівлю на ринках живими свиньми та продуктами з них, крім отриманих на забійних та переробних підприємствах, які мають експлуатаційний дозвіл, за наявності супровідних ветеринарних документів;

- проведення виставок, ярмарків, базарів та інших заходів, пов’язаних із пересуванням та скупченням тварин (крім транспортування свиней на відведені забійні пункти і м’ясокомбінати).

Карантин зняти через 40 днів після виконання всього комплексу заключних ветеринарно-санітарних заходів за рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Вінницькій районній державній адміністрації.

bc1d2e5e-a12e-4107-a8cc-ae445829bdf4.jpg 2746d194-4695-4755-a40f-30b2cb4d9038.jpg 80cef7a3-84ea-4fbd-a6b4-dc87d797d256.jpg 456e90f0-7f61-444e-918e-0645a64aaaa4.jpg f3c7c520-4970-45c6-9e3d-aaad3a145bc7.jpg 935c5cee-8f2a-442b-9c84-2f54bba8ee77.jpg