Іллінецька територіальна громада

Вінницька область, Вінницький район

15.04.2025 16:02

Як запобігти харчовим отруєнням під час святкування Великодніх свят!

9e19091f-fdc3-4161-9641-52ed9356fd1b.jpg

Як запобігти харчовим отруєнням під час святкування Великодніх свят!

Незабаром українці відзначатимуть одне з найбільших релігійних свят – Великдень.

Кожен з нас починає турбуватися про те, що покласти у Великодній кошик. Щоб масова закупівля харчових продуктів не призвела до харчових отруєнь потрібно уважно підійти до їх вибору.

Також в період свят люди зазвичай готують та споживають багато різноманітних страв. Нерідко ці страви зберігаються протягом тривалого часу у неналежних умовах, що збільшує ризик псування харчових продуктів і, як наслідок, виникає можливість харчових отруєнь.

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, фахівці Вінницького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області рекомендують дотримуватись таких простих правил:

- оминайте місця стихійної торгівлі, купуйте харчові продукти та продовольчу сировину (яйця, м’ясо, молочні продукти) лише у стаціонарних закладах торгівлі або на санкціонованих ринках;

- купуючи будь-які харчові продукти, зокрема м’ясо, яйця, шинку та ковбасні вироби, завжди перевіряйте термін придатності та дотримуйтесь термінів споживання;

- придбане на ринках молоко завжди потрібно кип’ятити, яйця перед приготуванням обов’язково мити, а потім варити або смажити;

- при приготуванні страв дотримуйтесь технології, особливо щодо термічної обробки кулінарних виробів із м’яса, птиці та яєць;

- продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, до складу яких входять яйця, молочні продукти тощо) зберігайте в холодильнику при температурі не вище +4 С, дотримуйтесь встановлених термінів зберігання;

- використовуйте окремий розподільний інвентар для обробки сировини та готових продуктів, зберігайте в холодильнику сировину та готові страви окремо;

- не допускайте використання води для пиття та приготування їжі із невідомих джерел;

- овочі та фрукти при споживанні добре промивайте питною водою;

- дотримуйтесь правил особистої гігієни

- потрібно правильно підійти й до вибору фарби для яєць.

Найбільш простий, приємний і найголовніше безпечний спосіб прикрасити яйця – це застосовувати натуральні барвники. За допомогою них можна отримати великодні яйця різноманітних і бездоганно природних кольорів.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчого лікувального закладу, самолікування небезпечно!

Завжди пам’ятайте: попередити харчові отруєння значно легше, ніж їх лікувати!

Піклуйтесь про своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!

Вінницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області