Логотип

Іллінецька територіальна громада

Вінницька область, Вінницький район

14.07.2025 10:22

Держпродспоживслужба інформує!

3ca09e4d-cf15-4570-a2e1-4ec7855eb92d.jpg

З настанням літа почастішали випадки захворювань гострими кишковими інфекціями та харчовими отруєннями. Це зумовлено вживанням бактеріально забруднених продуктів харчування та питної води.                                                  Найчастіше збудники кишкових інфекцій містяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.  Щоб захистити себе та своїх дітей, достатньо виконувати прості профілактичні дії та в разі нездужання обов’язково звертатися до лікаря. 

Симптоми харчового отруєння, за яких потрібно негайно звернутися до лікаря:

      -  сухість у роті та горлі;

      -  підвищена температура тіла, що супроводжується діареєю і блювотою;

     -   переймоподібні болі в животі;

     -   незначне сечовипускання або його відсутність.

З метою профілактики харчових отруєнь необхідно дотримуватися наступних правил:

- не вживати продукти й напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаними термінами зберігання;

- не брати в дорогу, при здійсненні подорожі та на відпочинок продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні);

- продукти, що швидко псуються, зберігати лише в холодильнику, обов’язково дотримуватися термінів їх зберігання;

- уникати сусідства сирих продуктів та готових страв в холодильнику;

- не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

- при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною проточною водою, а для споживання дітям – додатково обдати окропом;

- для пиття й приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання, кип’ячену або бутильовану питну воду;

- салати вживати тільки свіжо приготовленими;

- перед приготуванням їжі та перед її вживанням дотримуватися правил особистої гігієни;

- не готувати страви із запасом, приготовлені страви бажано вживати відразу (зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати двох годин);

Вінницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області