Іллінецька територіальна громада

Вінницька область, Вінницький район

22.01.2023 08:56

Звернення міського голови Володимира Ящука до Дня Соборності України

63ceaed9e3ae5__14735.png

Шановна громадо!

105 років тому – 22 січня 1918 року – Четвертим Універсалом Української Центральної Ради було проголошено незалежність Української Народної Республіки та встановлено її право бути «самостійною, ні від кого незалежною, вільною, суверенною державою українського народу».

Роком пізніше, саме у першу річницю проголошення Четвертого Універсалу, в Києві на Софійській площі відбулися урочисті збори, на яких проголосили Акт Злуки (об’єднання) українських земель двох тодішніх держав - УНР та ЗУНР в єдину Українську державу.

На жаль соборну державу в той час зберегти не вдалось. Проте цей день став символом об’єднання України, реальним втіленням споконвічної мрії українців про свою суверенну державу, нагадуванням, що ми – єдина держава, єдиний народ!

Крізь віки і століття ідея соборності була й залишається базовою національною цінністю.

А нині вона є передумовою успіху нашого спротиву зовнішній агресії. Бо як ніколи ми єдині у спільному бажанні та прагненні – отримати Перемогу над російськими окупантами, зберегти державу, відновити її цілісність, збудувати країну, якою пишатимуться наші нащадки.

З Днем Соборності України, дорогі земляки!

Зі святом єдності та незламності вільного народу вільної країни! 🇺🇦

Будьмо гідними великої слави українських Героїв! 💙💛