Іллінецька територіальна громада

Вінницька область, Вінницький район

27.01.2023 16:18

У громаді вшанували пам"ять жертв Голокосту

63d78bbae761c__4.jpg

Сімдесят вісім років тому, саме 27 січня 1945 року, військами Першого Українського фронту було визволено в’язнів найбільшого гітлерівського концтабору смерті Аушвіц-Біркенау, яким вдалося уникнути газових камер та крематоріїв.

На вшанування цієї події, Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй 1 листопада 2005 року встановлено Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту – цілеспрямоване масове винищення нацистами євреїв, ромів, який в Україні відзначається з 2006 року. Офіційно нацистами в роки Другої світової війни було вбито 6 мільйонів євреїв.

Ця трагічна подія не оминула й нашу Іллінеччину. В 1939 році у місті Іллінці проживало понад 60 відсотків євреїв. З початком окупації у серпні 1941-го усіх, хто мав єврейське походження, зігнали в гетто, яке знаходилося недалеко від річки Соб та охоплювало центральну територію міста. Усіх бранців змусили носити на одязі пов’язку із шестикутною зіркою Давида. Згодом, у ході так званих акцій, людей вивозили за межі населених пунктів та безжально розстрілювали. У 1941-1942 роках нацистами було організовано кілька каральних акцій.

Жителі нашого міста та сіл, ризикуючи власним життям та життям своїх дітей, допомагали представникам єврейської громади врятуватись від смерті, переховували від нацистів, брали в родини їх діток, допомагали з документами. Багатьом нашим краянам надано почесне звання «Праведника народів світу». Всього за роки окупації у місті та селах колишнього Іллінецького району було розстріляно за даними краєзнавців понад 4000 тисячі євреїв.

Сьогодні Іллінеччина долучилась до скорботних заходів, які відбувались у цей день в Україні та світі. Перший заступник міського голови Олег Дмитрик, заступник міського голови Людмила Трохимець, керуюча справами виконавчого комітету Наталія Чигрин та представники Іллінецької міської ради поклали квіти та лампадки до пам’ятних знаків, встановлених на місцях поховань жертв масових розстрілів. У цих братських могилах покояться тіла мирних людей різного віку, чиєю єдиною провиною в очах нацистів була лише їх національність. Про трагедію єврейського народу та події, що відбувались у роки Другої світової війни на Іллінеччині, розповіла присутнім консультант комунального закладу «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» міської ради, краєзнавець Ярослава Дудюк. Пам’ять усіх жертв Голокосту вшанували хвилиною мовчання.

Ярослава Євгенівна згадала слова великої доньки єврейського народу, колишнього Прем’єр-міністра Ізраїлю Голди Меєр, які сьогодні актуальні як ніколи: «Ми хочемо жити. Наші сусіди хочуть бачити нас мертвими. Це залишає не надто багато простору для компромісів».

«Із розгортанням повномасштабної війни росії проти України ми всі відчули, що пам’ять про злочини та досвід Другої світової війни промовляє до нас через сучасні події. Усі акти геноциду мають спільні ознаки, але кожен з них є унікальною трагічною подією. Знову гинуть невинні люди на нашій землі - рашисти намагаються винищити українців. Та уроки історії нам доводять, що покарання за злочини проти людяності та злочини геноциду не має строку давності та є неминучим», - сказала вона у своєму зверненні до учасників мітингу-реквієму.

63d78ba23f6cf.jpg 63d78ba3203d1.jpg 63d78ba35adc0.jpg 63d78ba72a659.jpg 63d78ba8da58c.jpg