Іллінецька територіальна громада

Вінницька область, Вінницький район

01.03.2023 11:43

Метгемоглобінемія! Як від неї вберегтись?

63ff1e65306eb__20211126114310-4384.jpg

Одним із пріоритетів Відокремленого структурного підрозділу Іллінецький відділ ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» Вінницького району є здійснення моніторингу за якістю та безпечністю питної води, яку споживає наше населення.

Особлива увага приділяється спостереженню за вмістом нітратів у воді шахтних криниць, яка може використовуватися для приготування молочних сумішей немовлятам та харчування дітей віком до 3-х років. Це пов’язано із суттєвими ризиками виникнення метгемоглобінемії у дітей такого віку, які вигодовуються штучними молочними сумішами, приготованими на воді з високим вмістом нітратів (понад 50 мг/л).

Симптоми метгемоглобінемії проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, мочок вух, кінчиків пальців рук та ніг. Саме тому цю хворобу ще називають «блакитний синдром немовлят». Також характерними симптомами при цьому захворюванні є задишка, тахікардія, судоми, блювання, пронос, збільшення слиноутворення. В окремих випадках таке отруєння може призвести до летальних наслідків.

Фахівцями Іллінецького відділу у 2022 році було відібрано і досліджено 34 проби питної води із шахтних криниць, яку вживає населення Іллінецької громади. З них майже у кожній восьмій пробі зареєстровано перевищення гігієнічних нормативів вмісту нітратів.   

Основними причинами потрапляння нітросполук у воду криниць є хаотична забудова присадибних ділянок, облаштування господарських споруд, вигрібних ям, гноярок без урахування вимог санітарного законодавства щодо їх орієнтації та санітарних розривів до джерел водопостачання.

Що потрібно знати:

Забруднена нітратами вода на вигляд чиста, прозора, без запаху і видимих домішок та звичайна за смаком, тому не слід розводити дитячу суміш водою, склад якої щодо вмісту нітратів невідомий;

Кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а навпаки збільшує її токсичність.

Тому необхідно  регулярно перевіряти якість питної води із криниць, яку споживають діти до3-х років. 

Зверніть увагу!

Дослідити воду питну на вміст нітратів можна у ВСП Іллінецький відділ ДУ «Вінницький  обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» Вінницького району за адресою: м. Іллінці, вул. Коцюбинського 3, Довідки за  тел.: 2-15-37.

Пам’ятайте, що здоров'я ваших дітей та близьких залежить від вашої обізнаності. Будьте здорові!