Іллінецька територіальна громада

Вінницька область, Вінницький район

02.03.2023 18:24

На фасаді Іллінецького ліцею №1 встановлено Дошку памʼяті захиснику України Максиму Ямковому

6400cfce4bb1e__1.jpg

Сьогодні, 2 березня, відбулося відкриття меморіальної дошки іллінчанину, лейтенанту Збройних Сил України, учаснику АТО, командиру 2 танкового взводу 2 танкової роти 36-ої окремої бригади морської піхоти ім. контрадмірала Михайла Білинського Максиму Ямковому. Саме у цей день йому мало виповнитися 27 років...

Дошку памʼяті встановлено на фасаді Іллінецького ліцею №1 – школи, де навчався Захисник, за ініціативи його дружини Оксани.

«Армія для мене – не робота. Армія – це моє життя! І я не жалкував і не жалкуватиму ніколи, що обрав цей шлях. А тим більше, коли ворог прагне знищити нас і Україну», - так говорив лейтенант Збройних Сил України Максим Ямковий…

Чоловік служив своїй країні, мужньо та самовіддано виконував військовий обовʼязок, боронив незалежність України.

27 лютого 2022 року, під час одного із запеклих боїв біля населеного пункту Павлопіль, рятуючи життя членів свого екіпажу, під час боїв за Маріуполь, Максим загинув.

Указом Президента за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі лейтенанта Максима Ямкового нагороджено орденом Данила Галицького (посмертно).

На урочистому заході були присутні батьки, дружина, донечки та рідні Максима.

Вшанували пам'ять Захисника разом з учнями й педагогами ліцею народний депутат України Ірина Борзова, перший заступник начальника Вінницької обласної військової адміністрації Наталя Заболотна, Іллінецький міський голова Володимир Ящук, заступники міського голови Олег Дмитрик і Людмила Трохимець, начальник першого відділу Вінницького районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Роман Гончарук, начальник сектору поліцейської діяльності №1 відділу поліції №5 Вінницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції у Вінницькій області Максим Боднюк.

«Сьогодні ми відкриваємо меморіальну дошку нашому випускнику, Захиснику України – Максиму Ямковому. Вона встановлена для того, щоб ми всі знали, якою ціною завойовується мирне небо, щоб наші учні знали завдяки кому, вони можуть сидіти за партами. Герої не вмирають! Вони навіки у нашій памʼяті!», - сказала Тетяна Мацюк, директор Іллінецького ліцею №1.

Відкрила меморіальну дошку мати Максима – Ольга Михайлівна.

«Пам'ять про героїв-захисників, які боролися за вільну Україну, житиме вічно. Кожен метр звільненої від окупантів української землі политий потом і кров’ю наших воїнів. Вічна пам'ять, вічна шана Героям», - сказала народна обраниця Ірина Борзова.

«24 лютого ворог вирішив, що може легко захопити наші території, але завдяки мужнім хлопцям та дівчатам, з-поміж яких був Максим, нам вдалося вистояти і зараз ми продовжуємо боротьбу заради Перемоги! Він був прикладом мужності, відваги та самовідданості. Служив своїй країні зі всією своєю силою та здібностями, за що завжди отримував повагу та признання своїх колег», - наголосила Наталія Заболотна.

«Дорогі рідні і близькі прийміть слова вдячності від усіх жителів нашої громади за сина, який мужньо і стійко захищав рідну землю від російського загарбника. Вічна слава вірному сину України та Іллінеччини – Максиму Ямковому. Слава Україні!», - звернувся до рідних Володимир Ящук.

У Максима залишилася дружина, дві донечки, батьки, молодший брат, мрії та плани, яким не судилося здійснитися.

Присутні вшанували пам’ять Героя та усіх відданих синів України, які загинули захищаючи її незалежність, хвилиною мовчання та поклали квіти до меморіальної дошки.

Вічна і світла памʼять Героям!

Не забудемо! Не пробачимо!

Слава Україні!

6400cfb72f0f6.jpg 6400cfb7c1587.jpg 6400cfb8b3af7.jpg 6400cfb8ba2bf.jpg 6400cfb99446a.jpg 6400cfb9ac7b1.jpg 6400cfba31037.jpg 6400cfba744ae.jpg 6400cfba8a598.jpg 6400cfbaed59c.jpg 6400cfc788802.jpg