Іллінецька територіальна громада

Вінницька область, Вінницький район

02.03.2023 20:00

В Іллінецькому ліцеї №2 вшанували пам'ять випускників, що віддали життя за Україну

64021ce8992d3__IMG_4511.JPG

Пам’ять … Вона нетлінна і вічна… Пам’ятати про подвиг наших земляків, які віддали своє життя за Україну, за нас з вами, за наше право жити в мирній незалежній державі, це те найменше, що ми можемо зробити для них, для їхніх родин. Бо пам'ять живих – це продовження життя тих, хто переступив поріг вічності. Вогонь пам'яті вищий від усіх обелісків.

Олександр Пошевко, Олександр Морознюк, Олексій Великий, Максим Камінський – іллінчани, воїни, патріоти, Герої…

Саме про їх життєвий та бойовий шлях йшлося на мітингу, приуроченому відкриттю пам’ятного стенду в Іллінецькому ліцеї №2, де навчались хлопці, який буде нагадувати не одному поколінню учнів про відданість воїнів Збройних Сил України Батьківщині, їх жертовність, мужність. Вони справжні Герої, приклад для наслідування молоді.

На цей хвилюючий захід було запрошено рідних воїнів. Вшанували пам'ять захисників України разом з учнями й педагогами ліцею, родинами народний депутат України Ірина Борзова, перший заступник начальника Вінницької обласної військової адміністрації Наталя Заболотна, Іллінецький міський голова Володимир Ящук, заступники міського голови Олег Дмитрик і Людмила Трохимець, начальник першого відділу Вінницького районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Роман Гончарук, начальник сектору поліцейської діяльності №1 відділу поліції №5 Вінницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції у Вінницькій області Максим Боднюк.

«24 лютого у перший день повномасштабного вторгнення росії в Україну, сотні тисяч наших хлопців і дівчат, пішли до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, пішли добровільно, - сказала у своєму виступі Ірина Борзова, - пішли, щоб захистити своїх рідних, своїх дітей, захистити усіх нас, свою державу. Кожний метр відвойованої українською землі политий потом і кров’ю наших воїнів. Це неймовірний біль для рідних, які втратили найдорожчих людей. Мої щирі співчуття рідним, низький уклін батькам за те, що виховали справжніх Геоїв. Ми зобов’язані цим хлопцям своїм життям. Ми дякуємо, що можемо працювати, жити, виховувати дітей, навчатись, захисникам Української держави. Герої, які загинули за Україну у нашій пам’яті назавжди. Вони назавжди в історії незалежної України».

«Їхнє життя - приклад неймовірної любові до своєї країни! Саме ця любов і спонукала їх стати на захист Вітчизни. Особисто знала Максима Камінського. Разом працювали над проєктами для молоді у складі Координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання. гарних заходів патріотичного спрямування були проведені з його ініціативи, за його активної участі. Відданий, чесний, принциповий, із загостреним почуттям справедливості. Таким був Максим. Я щиро хочу, щоб ця любов до своєї малої батьківщини, Вінниччини, нашої України була передана вам – молодому поколінню. Бо саме вам будувати Україну, сильну, вільну, процвітаючу, таку про яку мріяли наші Герої», - зазначила Наталя Заболотна.

«Ці хлопці виросли на наших очах, - звернувся до батьків, рідних, усіх присутніх міський голова Володимир Ящук. – Це молоді люди, які мали розбудовувати нашу Іллінеччину, мали жити, виховувати дітей. Важко говорити, бо кожного з них знав особисто. Я низько вклоняюсь батькам і від усіх жителів нашої громади дякую за ваших дітей, за їх подвиг. Вони загинули в ім’я життя інших, в ім’я спокою і миру на нашій землі. Ми робитимемо все, щоб про них пам’ятали. Це наш обов’язок».

Своїми спогадами про випускників школи поділилась учитель української мови і літератури Іллінецького ліцею №2, волонтер Світлана Лукашенко:

«Сьогодні найперша подяка рідним, тому що ваша жертва у цій війні найбільша, більшої вже не може бути. І дуже важливо, щоб вона не була даремною. Пам'ятаю. що 27 лютого з поміж тисяч чоловіків, що були на пункті збору у цей день, виділялась четвірка хлопців. Це були наші Саша Пошевко, Саша Морознюк, Максим Камінський та Іван Ребар. Ви знаєте вони були іншими. Зрозуміло, що у них був бойовий досвід, адже кожен з них вже воював за Україну з 2014 року. Разом з тим, у них було чітке усвідомлення того, що саме вони мають стати на захист рідної землі.

Про кожного з хлопців можна говорити дуже багато. Наші воїни були надійними, мужніми, найкращими, такими як і в школі. Бо навіть якщо згадувати Олексія Великого у шкільні роки, то більш порядного, добро і відповідального хлопчика, я не пам’ятаю.

Безумовно сьогодні нам потрібно більше звертатись до молоді. Адже вам жити в країні, в якій кожний буде мати дух націоналіста, тому що тільки так ми вистоїмо і залишимось на своїй землі. Нам, дорослим, потрібно пам’ятати, що над нами українське небо і ми маємо його сягнути».

Учасники заходу схилили голови у скорботній хвилині мовчання за іллінчанами, котрі полягли в бою, боронячи Україну від рашистських загарбників, поклали квіти вдячності та шани.

По завершенні мітингу Ірина Борзова, Наталя Заболотна, Володимир Ящук поспілкувались з родинами загиблих воїнів.

64021ca86fa42.jpg 64021cac8f820.jpg 64021cb59e8dd.jpg 64021cbd2b182.jpg 64021cc89e09e.jpg 64021cda1a7f6.jpg