Іллінецька територіальна громада

Вінницька область, Вінницький район

13.03.2023 17:55

Іллінецька міська територіальна громада – учасник проєкту «Німецько-український агрополітичний діалог»

64101bf5b9e45__5.jpg

Іллінецька міська територіальна громада – учасник проєкту «Німецько-український агрополітичний діалог (АПД)».

Саме про даний проєкт та його перспективи для громади, а також поїздку в Лохвицьку громаду Полтавської області представників Іллінецької міської ради - начальника відділу стратегічного планування і інвестиційного розвитку Віктора Олійника та начальника відділу земельних ресурсів, агропромислового розвитку та екології Віталія Болебруха йшлось сьогодні, 13 березня, на щотижневій оперативній нараді у міського голови Володимира Ящука, за участі секретаря міської ради, заступників міського голови, старост старостинських округів громади, начальників управлінь та відділів міської ради, керівників комунальних підприємств міської ради, головних лікарів закладів охорони здоров'я громади.

Виступив з даного питання Віктор Олійник. Він розповів, що у проєкті АПД беруть участь лише 7 громад з різних регіонів України. Реалізовується він за фінансової підтримки Федерального Міністерства продовольства та сільського господарства Німеччини (BMEL) у співпраці з Міністерством аграрної політики та продовольства України, Комітетом Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, Міністерством економіки України, Державною службою України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр), територіальними громадами, аграрними асоціаціями та об’єднаннями громад, фаховими науково-дослідними та освітніми установами. Фаховий діалог із земельних питань AПД прагне максимально підтримувати територіальні громади України у розвитку фахових та організаційних спроможностей щодо ефективного та правильного управління землями сільськогосподарського призначення комунальної власності.

Цілі проєкту полягають в:

✅Підвищенні взаєморозуміння щодо ключових питань аграрної політики;

✅Підвищення конкурентоспроможності українського сільського господарства та сталого розвитку сільських територій;

✅Пілотні консультації щодо конкретних адміністративно-технічних аграрних та земельних тематик в обраних територіальних громадах;

✅Сприяння торгівлі аграрною продукцією з Європейським Союзом (ЄС).

Інструменти для розвитку аграрного сектору та сільської місцевості:

✅надання консультацій українським організаціям, які працюють у аграрній сфері, з метою покращення юридичної та нормативно-правової бази для розвитку сектору та сільської місцевості;

✅консультаційна підтримка відповідальних установ і осіб, що приймають рішення, для розвитку ефективної та прозорої системи управління земельними ресурсами;

✅надання поточних досліджень, аналізів, політичних звітів і ін. та передача ноу-хау особам, які приймають політичні рішення;

✅розбудова відносин між українськими та німецькими суб’єктами аграрної політики;

✅координація інших проектів в Україні та створення спільного зовнішнього представництва.

Результатами та ключовими темами проекту є:

✅Використання можливостей аграрної торгівлі з ЄС, що випливають із Угоди між Україною та ЄС про поглиблену та всеосяжну зону вільної торгівлі (DCFTA), тобто Аграрна торгівельна політика).

✅Співпраця з оперативним партнером проекту ДОРАДА відбувається регулярний і обґрунтований обмін з питань сільського розвитку та відповідних інституційних рамкових умов, включаючи посилення органів місцевого управління в окремих територіальних громадах (ТГ). Ключова тема - Сільський розвиток з фокусом на аграрному виробництві).

Політичні лідери, а також спеціалісти та керівники в німецькому та українському аграрному секторі використовують АПД як платформу для обговорення центральних аграрних фахових тем, щоб задати тон сталому сільському господарству на політичному, економічному, науковому та суспільному рівні.

Що стосується поїздки Лохвицьку громаду Полтавської області, то на її базі відбувся семінар на тему: «Підготовка агроекономічних паспортів». Розпочала семінар керівник проєкту АПД Марія Ярошко, котра розповіла про плани на 2023 рік, та про робочі візити до інших громад, що плануються у цьому році.

Завдяки фаховим спеціалістам - Валентині Затишняк, директорці Дніпропетровської інвестиційної агенції; Роману Корінцю, директору Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України; Світлані Павленко, експертці проекту АПД, учасники тренінгу здобули нові знання.

Питання, що обговорювались на семінарі, були різного характеру - від брендінгу до інвестицій. Проходили оцінку та важливість складових для агроекономічного розвитку. Розпочали вивчати методологію розробки агро-інвестиційного паспорта, а також обговорювались аспекти створення сімейних фермерських господарств.

Процес навчання супроводжувався практичними завданнями, обговоренням, дискусіями тому лекції були цікавими та легкими для сприйняття. Учасники проєкту відвідали молочний кооператив, молочну ферму, комунальне підприємство з виробництва пелетів та Лохвицький краєзнавчий музей ім. Григорія Сковороди.

Оскільки наша громада дещо пізніше долучилась до проєкту, ми представили презентацію, яка зацікавила колег і вони висловили бажання побувати й у нас на Іллінеччині.

Загалом, як зауважив Віктор Іванович, семінар пройшов у конструктивній робочій атмосфері, став гарним майданчиком для обміну досвідом, визначив теми над якими громади працюватимуть у найближчій перспективі.

«Вдячні нашим партнерам за можливість взяти участь у проєкті «Німецько-український агрополітичний діалог». Для нас це дуже важливо, - наголосив міський голова Володимир Ящук. - Адже наша громада є аграрною, як і більшість громад в Україні. Саме тому розвиток аграрного сектору, залучення інвестицій, ефективне та прозоре управління земельними ресурсами, запровадження нових форм господарювання - це основні чинники розвитку сільських територій. Тому будемо вчитися, переймати європейський досвід, впроваджувати сучасні ідеї. Звичайно раді будемо вітати своїх колег та партнерів на Іллінецькій землі».

64101bded3660.jpg 64101bdf0576d.jpg 64101bdf49249.jpg 64101bdf52785.jpg 64101bdf895c0.jpg 64101bdf902a8.jpg 64101bdfda357.jpg