Іллінецька територіальна громада

Вінницька область, Вінницький район

20.03.2023 16:46

Про епізоотичну ситуацію щодо сказу тварин на території Іллінецької міської територіальної громади

641899d4354a7__336869168_556171469673148_6939511337381015970_n.jpg

Про епізоотичну ситуацію щодо сказу тварин на території Іллінецької міської територіальної громади розповів на оперативній нараді головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Вінницького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Анатолій Гоїк.

Анатолій Михайлович наголосив, що з початку року неблагополучним пунктом по сказу тварин був 1 населений пункт нашої громади – с. Якубівка, в якому проводились оздоровчі заходи.

15 лютого 2023 року по закінченню карантинних обмежень та проведення всіх протиепізоотичних оздоровчих заходів, розпорядженням надзвичайної протиепізоотичної комісії при Вінницькій обласної військової адміністрації з населеного пункту було знято карантинні обмеження по сказу.

За словами Анатолія Гоїка, 27 лютого у с. Жорнище бродячий собака наніс покус жительці даного населеного пункту. Тварину було ізольовано та піддано ветеринарному нагляду. На четвертий день спостереження собака загинув.

Спеціалістами Іллінецького відділу Вінницької районної лікарні негайно було здійснено виїзд в даний населений пункт з метою відбору патологічного матеріалу від тварини, що загинула та проведення невідкладних протиепізоотичних міроприємств.

За результатами лабораторних досліджень патологічного матеріалу Вінницькою регіональною лабораторією Держпродспоживслужби був встановлений позитивний результат досліджень та підтверджено діагноз – захворювання тварини на сказ.

Наразі с. Жорнище оголошено неблагополучним пунктом по сказу тварин та накладено карантинні обмеження, які будуть зняті через два місяці після останнього випадку захворювання тварин на сказ. В даному населеному пункті проводяться вимушені карантинні протиепізоотичні заходи. Вже щеплено проти сказу 126 собак та 74 коти.

Ймовірною причиною виявлення захворювання тварини на сказ являється червона лисиця, велика кількість, якої мешкає в селі.

Що стосується потерпілої, то вона під наглядом лікарів КНП «Іллінецька міська лікарня» міської ради та проходить курс антирабічної вакцинації.

З початку 2023 року в населених пунктах громади щеплено проти сказу 563 собаки та 427 котів.

Головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Вінницького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області також відзначив, що Іллінецький відділ Вінницької районної лікарні в достатній кількості забезпечений антирабічною вакциною. Профілактичне щеплення домашніх тварин можна зробити за адресою м. Іллінці вул. Незалежності,108.