Іллінецька територіальна громада

Вінницька область, Вінницький район

03.04.2023 14:49

Центр професійного розвитку педагогічних працівників як дієва служба професійного розвитку педагогів

642c11ca79403__IMG_5797.JPG

Саме це питання розглядалось на щотижневій оперативній нараді за участі заступників міського голови, секретаря міської ради, керуючої справами виконавчого комітету, начальників управлінь та відділів міської ради, старост і діловодів старостинських округів, керівників комунальних підприємств та установ, директорів закладів загальної середньої освіти та закладів дошкільної освіти, головного лікаря КНП «Іллінецька міська лікарня» міської ради, заступника головного лікаря КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» міської ради, яку провів сьогодні міський голова Володимир Ящук. З інформацією з даного питання виступила директор КЗ «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» міської ради Лариса Мазур.

Як поінформувала учасників наради Лариса Петрівна, комунальний заклад «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» Іллінецької міської ради створений у жовтні 2020 року з метою сприяння професійному розвитку педагогічних працівників закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої освіти, їх психологічній підтримці та консультуванню.

Діяльність Центру забезпечують директор, 2 консультанти та бухгалтер. Робота працівників Центру професійного розвитку педагогічних працівників постійно вдосконалюється, зважаючи на запити та пропозиції педагогів громади, а також

на розвиток освітньої галузі в Україні, її реформування.

Працює Центр за річним планом роботи, котрий складений з урахуванням цілей та завдань, викладених у стратегії розвитку. Обслуговує 359 педагогів. Це 280 учителів у закладах загальної середньої освіти та 79 педагогів-дошкільників.

З дати створення комунального закладу організовано роботу професійних спільнот педагогічних працівників, які об’єдналися за спільними інтересами за родом їх професійної та фахової діяльності. Для організації якісної роботи спільнот була проведена діагностика серед педагогічних працівників, яка забезпечила об’єктивну інформацію про потреби в підвищенні фахового і професійного рівня. Водночас враховано пропозиції освітян.

Упродовж 2022 року було проведено ряд засідань професійних спільнот, зокрема: вчителів історії та суспільних наук, вчителів фізичної культури та захисту України, вчителів природничих наук, вчителів англійської мови, філологів, засідання спільноти фізико-математичного циклу, спільноти вчителів початкових класів, заступників директорів ліцею та завідувачів філій, педагогів - організаторів. Проведено семінар – практикум для асистентів вихователя, вихователів, відповідальних осіб закладів дошкільної освіти, які здійснюють освітній процес в інклюзивних групах.

Було організовано та проведено виїзний семінар професійних спільнот учителів історії, української мови й літератури.

Також працівниками Центру здійснювалася організація та проведення консультування педагогічних працівників, керівників закладів загальної середньої освіти та закладів дошкільної освіти з різних питань:

- планування та визначення траєкторії їх професійного розвитку;

- розроблення документів закладу дошкільної освіти;

- особливостей організації освітнього процесу з різними формами здобуття освіти, у тому числі з використанням технологій дистанційного навчання;

- впровадження компетентнісного, особистісно орієнтованого, діяльнісного, інклюзивного підходів до навчання здобувачів освіти і нових освітніх технологій;

- консультативна допомога секретарям атестаційних комісій закладів освіти щодо ведення та оформлення атестаційної документації;

-консультативна допомога адміністраціям закладів освіти та педагогічним працівникам щодо організації дистанційного навчання;

-консультативна допомога педагогам закладів освіти щодо ведення шкільної документації в період дистанційного навчання;

-консультативна допомога педагогам закладів освіти щодо оцінювання навчальних досягнень учнів в період дистанційного навчання;

- підвищення кваліфікації .

Проводились ряд онлайн зустрічей на платформах Google-Meet, ZOOM. Зокрема було проведено онлайн семінар «Краєзнавча робота в закладах дошкільної освіти в умовах карантину», методичний коучинг для вихователів дітей раннього та молодшого дошкільного віку, семінар з психологами та соціальними педагогами, онлайн зустрічі з сестрами медичними, з керівниками закладів освіти.

Фахівці центру брали участь в інструктивно-методичних онлайн-нарадах, зокрема для працівників психологічної служби, директорів ЦПРПП та інші.

Новий етап дистанційного навчання в умовах війни — безумовно, велике випробування для освітян. Комунальний заклад «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» міської ради докладає максимум зусиль для впровадження дистанційної освіти. Працівники Центру удосконалюють навички роботи педагогів в додатках, щоб підвищити ефективність проведення уроків, раціонально використовувати час упродовж організації освітнього процесу, познайомили з низкою інструментів, лайфхаків та практичних кейсів, що стануть у пригоді для освітян. Навчання для педагогів проводилися за різними формами та напрямами, надавались як індивідуальні, так і групові консультації.

Рік тому в громаді розпочалося харчування за оновленим меню у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах. Працівники Центру надають закладам дошкільної та загальної середньої освіти велику підтримку щодо організації харчування. Постійно консультують, надають рекомендації щодо впровадження нового меню.

Фахівці Центру відвідали заклади дошкільної освіти №2 «Пролісок», №6 «Струмочок», відокремлені підрозділи №2 «Дзвіночок» с.Якубівка, відокремлені підрозділи №3 «Дубок» с.Бабин. Завітали до Іллінецьких ліцеїв №1, №2, №3, Бабинського ліцею. Під час візитів було зроблено ряд фотоматеріалів і дописів, які розміщувались на сайтах Іллінецької міської ради, управління освіти міської ради та сайті Центру.

Оскільки серед основних завдань Центру провідну роль займає узагальнення та поширення інформації з питань професійного розвитку педагогічних працівників, фахівці Центру співпрацюють з Вінницькою академією безперервної освіти. Центром здійснювалася популяризація різноманітних суб’єктів надання послуг з підвищення кваліфікації, забезпечувалось інформування закладів освіти щодо можливості здійснити курсову перепідготовку педагогічними працівниками на базі ВАБО, здійснювалося систематичне анонсування актуальних освітянських подій. Постійно інформуємо та консультуємо педагогів щодо плану-графіка підвищення кваліфікації, допомагаємо реєструватися на відповідні курси.

Стимулюванню цілеспрямованого безперервного підвищення рівня професійної компетентності педагогічних працівників, росту їх професійної майстерності сприяє атестація, яка проходить 1 раз на 5 років. Загальний обсяг підвищення кваліфікації вчителя має бути 150 годин на п’ять років. Так як педагоги Центру є членами атестаційної комісії II рівня управління освіти. В атестаційний період ними було відвідано ряд заходів, які проводили педагоги громади. Відвідували як онлайн, так і офлайн уроки.

Також надавалась методична допомога педагогам в розробці індивідуальної траєкторії професійного та особистого розвитку, зокрема надавалась допомога у розробці методичних посібників, портфоліо, презентацій. Методичні посібники педагогів Іллінецького ліцею №1 та закладів дошкільної освіти №2 «Пролісок» подавались на затвердження до науково-методичної ради Вінницької академії безперервної освіти, які були успішно затверджені та рекомендовані до впровадження педагогічними працівниками.

Лариса Петрівна відмітила, що нещодавно, 29 березня, на базі Іллінецького ліцею №2 було проведено методичний практикум для вчителів «Навчання в умовах воєнного стану». На практикумі вчителі мали можливість поповнити теоретичні знання з основ дидактики та методики викладання предметів, ознайомились з надбаннями сучасної педагогіки, поповнили свою методичну скарбничку передовим педагогічним досвідом.

Педагоги Центру постійно працюють над своїм самовдосконаленням та саморозвитком. Беруть участь у різних навчаннях, семінарах, акціях, заходах.

Зокрема фахівці Центру були учасниками Всеукраїнського форуму «Центри професійного розвитку педагогічних працівників: виклики, освітні стратегії і партнерська взаємодія» й отримали сертифікати участі.

Консультант Центру Ярослава Дудюк здійснює консультативний супровід заходів та проєктів міської ради та депутатського корпусу щодо освітньо-культурно сфери та змін, новинок, про які повідомляє Міністерство освіти та науки України.

Консультант Центру Ольга Ярославська для організованого проведення вибору підручників та навчальних посібників для учнів, постійно проводить консультації та зустрічі із відповідальними за відбір підручників у закладах освіти.

Відбір здійснюється з метою забезпечення учнів та учителів новим поколінням підручників для Нової української школи з навчальних предметів та інтегрованих курсів згідно з переліком, який затверджений наказом Міністерства освіти та науки України.

Лариса Мазур розповіла, що Центр має власний сайт, який успішно функціонує та забезпечує офіційну інформацію про комунальний заклад в мережі «Інтернет», оперативне та об’єктивне інформування громадськості про діяльність, оприлюднює бази даних програм підвищення кваліфікації педагогічних працівників, інформацію з питань професійного розвитку освітян, кращого педагогічного досвіду, нормативних документів про освіту. Також педагоги в онлайн режимі мають змогу написати звернення до посадової особи, замовити консультацію заповнивши гугл форму, скористатись методичними доробками колег.

Про діяльність КЗ «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» можна дізнатися також зі сторінки Фейсбук, до якої мають можливість приєднатися всі охочі.

642c11b0a5085.jpg 642c11b61a672.jpg 642c11bb262c4.jpg 642c11c088118.jpg