Іллінецька територіальна громада

Вінницька область, Вінницький район

11.04.2023 10:56

Іллінецький міський голова Володимир Ящук провів щотижневу оперативну нараду

64351bd008c7a__IMG_5939.JPG

Сьогодні відбулася щотижнева оперативна нарада за участі заступників міського голови, секретаря міської ради, керуючої справами виконавчого комітету, начальників управлінь та відділів міської ради, старост старостинських округів, керівників організацій, установ, директорів комунальних підприємств та установ, головних лікарів медичних закладів, яку провів міський голова Володимир Ящук.

На початку наради присутні вшанували пам’ять іллінчан, котрі загинули, захищаючи територіальну цілісність та незалежність України, хвилиною мовчання…

Далі Володимир Миколайович проаналізував стан виконання бюджету громади за перший квартал 2023 року та наголосив на важливості виконання бюджетних показників. Також міський голова акцентував увагу старост, керівників підприємств, організацій, установ на проведенні заходів з благоустрою, впорядкуванні територій біля адмінприміщень, озелененні територій, підготовці до Великодніх свят.

З інформацією «Про роботу Центру дитячої та юнацької творчості Іллінецької міської ради, досягнення вихованців цього закладу позашкільної освіти» на нараді виступила методист Центру Ольга Бабенко.

Ольга Степанівна розпочала свій виступ із значимості та важливості закладів позашкільної освіти, зауваживши, що основне їх завдання «забрати» дітей з вулиці, відволікти від комп’ютерів, смартфонів і зацікавити творчістю і спортом.

Саме тому колектив Центру дитячої та юнацької творчості працює задля створення безпечного комфортного середовища, забезпечення оптимальних умов навчання і виховання, розвитку здібностей, задоволення інтересів здобувачів позашкільної освіти. Серед пріоритетів – формування громадянської позиції гуртківців, виховання патріотів України, утвердження національної ідентичності.

Ольга Бабенко розповіла, що заклад здійснює світній процес в очному режимі, всі гуртки працюють на безкоштовній основі. Функціонує 10 гуртків, 33 гурткових групи. Гурткові заняття проводяться на базі ЦДЮТ, ліцеїв та дитячих садочків громади. На даний час гуртковою роботою охоплено 510 вихованців, з них 30 дітей з числа тимчасово переміщених осіб.

В ЦДЮТ займаються діти віком від 6 до 18 років у гуртках за такими напрямами: науково-технічний та художньо-естетичний.

Науково-технічний передбачає оволодіння основними поняттями про технологічні прийоми проєктування, конструювання, моделювання, дизайну з використанням засобів інформаційно-комунікаційних технологій.
За цим напрямком два гуртки: ПТМ та автомоделювання.
Другий напрям - художньо-естетичний забезпечує розвиток творчих здібностей вихованців в сфері вітчизняної і світової культури та мистецтва. Він представлений сімома гуртками
«Бісероплетіння», «Дивосвіт народної творчості»,«Креативне рукоділля», «Образотворче мистецтво»,
«Паперопластика», «Творчість і фантазія», «Художнє ліплення», Студія естрадного співу.

Педагогічну діяльність в Центрі здійснює 12 педагогічних працівників. Для того, щоб відповідати вимогам часу і прогресивним тенденціям освітньої політики, педагоги ЦДЮТ наполегливо працюють над професійним розвитком. І мають високі результати в роботі – чотирьом з них присвоєно педагогічне звання «керівник гуртка - методист».

Педагоги закладу активно реагують на зміни соціокультурних та освітніх потреб і мотивів її замовників - розширюють та освоюють нові напрямки позашкільної освіти, запроваджують ефективні методи і засоби досягнення цілей позашкільної освіти, створюють авторські навчальні програми з позашкільної освіти. Так 4 педагоги взяли участь в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу рукописів навчальної літератури для закладів позашкільної освіти у категорії навчальні програми, розробили навчальні програми для гуртків і зайняли призові місця. За цими програмами вони працюють, і ці ж програми можуть використовувати педагогічні працівники закладів позашкільної та загальної середньої освіти у Вінницькій області, які займаються питаннями позашкільної освіти.

Щороку гуртківці ЦДЮТ є переможцями Всеукраїнських та обласних конкурсів, змагань, виставок. Навіть порушення умов комфортного навчання та пристосування до нових викликів у звязку з ковідом та воєним станом не заважали успіхам. Вихованці ЦДЮТ в минулому році показали свій творчий потенціал в шести обласних конкурсах, змаганнях, виставках та зайняли 22 призових місця, зокрема 12 перших, 4 других, 6 третіх та 5 перших місць у Всеукраїнському конкурсі.

У цьому навчальному році вихованці закладу взяли участь в чотирьох обласних заходах. Здобуто 11 призових місць обласного і одне – всеукраїнського рівня. Попереду ще 6 конкурсів і виставок.

Як зауважила Ольга Степанівна, гарним стимулом для вихованців ЦДЮТ є Комплексна програма розвитку освіти щодо підтримки талановитої та обдарованої молоді, котра діє в громаді. Вона передбачає здійснення одноразової винагороди гуртківцям - переможцям обласних етапів Всеукраїнських конкурсів та також стимулює працю педагогів, які підготували переможців. Програма дієва і в складний воєнний час.

Педагоги ЦДЮТ прагнуть насамперед виховати гармонійно розвинену, високоосвічену, соціально активну й національно свідому особистість, якій притаманна громадянська відповідальність, високі духовні якості, здатність до саморозвитку й самовдосконалення. У закладі позашкільної освіти активно діють проєкти з громадянського виховання, творчий марафон «Діти України», через пісні, вірші, малюнки та відеоролики діти звеличують нашу Батьківщину, організовуються благодійні заходи-концерти та виставки-продажу виробів гуртків декоративно-ужиткового мистецтва.

Центром дитячої та юнацької творчості також здійснюється координація роботи Союзу старшокласників Іллінеччини «Лідер». Вже 7 років поспіль на базі закладу проходить міський форум українських патріотичних справ дітей та учнівської молоді «Ми – Українці». Переможці якого є щорічними дипломантами обласного форуму. Цього року ліцеї громади працюють над проєктами національно-патріотичного спрямування.

Ткачук Анастасія, учениця 10 класу Іллінецького ліцею 2, увійшла до складу Президії Учнівської ради Вінниччини та очолила комітет «Освіти та аналізу».

Дуже плідно заклад працював під час літніх канікул. Діяло 10 гуртків. До роботи в гуртках було залучено 330 дітей, з яких 38 дітей, котрі через війну разом зі батьками покинули свої домівки та приїхали до нашої громади. Завдяки старанням педагогів, досвіду та майстерності, наполегливій праці, цих діток було залучено до творчого процесу. Підтримувався дуже тісний зв’язок з батьками. Педагоги спілкувалися з ними, консультували, інформували їх, залучали до організації та проведення заходів, екскурсій. Такі партнерські, довірливі взаємини між педагогами та батьками залишаються й донині.

Приміщення Центру дитячої та юнацької творчості затишне, комфортне, естетично оформлене зсередини. Воно відповідає державним санітарним нормам та правилам. Окрасою його є вироби гуртківців.

За останні роки матеріально-технічна база істотно поліпшилась – здійснено капітальний ремонт та утеплення даху , косметичний ремонт приміщення, облаштувано внутрішню вбиральню, реконструйовано систему електропостачання, придбано сучасні меблі, технічне обладнання. Усі навчальні кімнати закладу укомплектовані необхідними засобами навчання та меблями для проведення гурткових занять відповідно до навчальних програм та профілю гуртків. Наразі потребує ремонту фасад приміщення.

Колектив ЦДЮТ інформує громадськість про роботу закладу. В соціальних мережах створено групу в мережі Фейсбук, де активно висвітлюється гурткова робота, популяризується творчий розвиток вихованців шляхом розміщення інформації про особисті досягнення гуртківців в конкурсах, фестивалях, змаганнях, персональних виставках.

"Я вдячний педагогам Центру дитячої та юнацької творчості за роботу. Ви працюєте творчо, з любов'ю до дітей. Ви виховуєте нове покоління, яке творитиме майбутнє України. Саме заради них наші воїни так запекло захищають українську землю," - сказав міський голова Володимир Ящук.

64351b891e493.jpg 64351b91e7e70.jpg 64351b9eab14d.jpg 64351ba6cfd5d.jpg 64351bb2d5d1c.jpg