Іллінецька територіальна громада

Вінницька область, Вінницький район

01.05.2023 15:50

Відбулася щотижнева оперативна нарада під головування міського голови Володимира Ящука

644fc3c64daae__5.jpg

Сьогодні, 1 травня, відбулася щотижнева оперативна нарада за участі заступників міського голови, секретаря міської ради, керуючої справами виконавчого комітету, начальників управлінь та відділів міської ради, старост старостинських округів, керівників організацій, установ, директорів комунальних підприємств та установ, головних лікарів медичних закладів громади, яку провів Іллінецький міський голова Володимир Ящук.

Про роботу комунального закладу «Іллінецький краєзнавчий музей» міської ради розповіла директор Вікторія Настич.

«Фонд Іллінецького краєзнавчого музею налічує майже 3 тис. музейних предметів, які вдалося зібрати завдяки небайдужим жителям нашої громади. Основний фонд налічує майже 2 тис. одиниць, які входять в державний реєстр музейного фонду України, а також науково-допоміжний фонд – понад 960 од. – муляжі, копії, речі в належному стані, які використовують в експозиціях», - розпочала Вікторія Вікторівна.

Вікторія Вікторівна додала, що на всі музейні предмети пишеться науково-уніфікований паспорт, де міститься опис предмету, матеріал, розміри, техніка виготовлення, стан збереження та інша інформація.

Також постійно проводиться пошукова робота по надходженню нових експонатів, оголошуються акції в ЗМІ «Подаруй музею експонат», спілкування з колекціонерами, краєзнавцями.

За словами Вікторії Настич, експозиція Іллінецького краєзнавчого музею розміщена у 5-ти залах. У першій виставковій залі експонуються картини місцевих художників Валентини Когут, Анатолія Херовимчука, Івана Білаша, Федора Пасічки (м. Іллінці), Олександра Долгова (с. Шабельня) , Аліни Шмигори (с. Жадани), Івана Яценка (с. Яблуновиця).

Кімната етнографії, де розміщені предмети побуту та домашнього ужитку з ХVІІІ-70-х рр.. ХХ ст. (унікальні вишивки, подільські ікони, хустки, гончарний посуд майстрів з сіл Жорнище та Красненьке).

У третьому залі представлені природничі та археологічні знахідки Іллінеччини (крем’яні та кам’яні знаряддя праці: сокири, долота, прясла, камінь-зернотерка, жіночі трипільські статуетки та ін.

Є у музеї зал Бойової слави, експозиція в якому починається із козацької доби, 1914-1918 рр., ІІ світова війна, Афганська 1979-1989 рр., російсько-українська 2014 р., де експонується зброя, особисті речі, документальні матеріали історичних подій, що відбувалися на території нашого краю.

У п’ятому залі краєзнавчого музею представлені меблі ручної роботи початку ХХ ст., колекція музичних інструментів, посуд, колекція фалеристики, предмети з нумізматики, медаль’єрики, грамоти та ін. 

Директор музею відзначила, що у закладі постійно проводяться масові заходи: майстер – класи, тематичні години, екскурсії, зустрічі з учнями ліцеїв, студентами Іллінецького фахового аграрного коледжу та жителями громади.

Володимир Ящук подякував директору комунального закладу «Іллінецький краєзнавчий музей» міської ради Вікторії Настич за роботу, за збереження та примноження історичної спадщини Іллінецької громади.

«Іллінецький краєзнавчий музей - культурний та просвітницький заклад, а також центр краєзнавства і дослідження історії нашого краю. Дякую за натхненну працю, за те що Ви зберігаєте та примножуєте наші культурні надбання і даєте їм шанс на майбутнє. Адже важливо вивчати історію рідного краю та пізнавати його минуле», - сказав міський голова.

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 6.jpg