Іллінецька територіальна громада

Вінницька область, Вінницький район

19.05.2023 18:49

«Максим був лідером у житті та на футбольному полі»: відбувся турнір пам"яті Максима Камінського

646b027a5362d__11.jpg

«Максим був лідером у житті та на футбольному полі», - слова товариша, які найбільше характеризують Максима Камінського.

Сьогодні, 19 травня, на міському стадіоні відбувся футбольний турнір памʼяті тренера, відданого патріота, мужнього Героя Іллінеччини та нескореної України, який віддав своє життя за її свободу та незалежність – Максима Анатолійовича Камінського.

Максим з дитинства любив футбол і весь свій вільний час присвячував грі у нього. Тренер Петро Демида відкрив для нього світ футболу і допоміг знайти справу життя. Він був чемпіоном України з дитячого футболу, чемпіоном та неодноразовим призером Одеської та Вінницької областей з аматорського футболу. Проте головним його покликанням було тренувати юних вихованців Іллінецької дитячо-юнацької спортивної школи, і як надійний та мудрий наставник, він навчав своїх вихованців не тільки техніці гри, а й цінностям відданості, командної роботи та самовдосконалення.

Максим Камінський любив правду, не пасував перед авторитетами, рішучий, веселий, з тонким почуттям гумору, відданий син своєї Батьківщини, тому впевнено у травні 2014 року чоловік взявши до рук зброю став на захист рідної землі. Брав участь в Антитерористичній операції та Операції об’єднаних сил на території Донецької та Луганської областей.

Разом з бойовими побратимами створили громадську організацію «Спілка учасників АТО та ветеранів інших бойових дій», яку Максим очолював протягом двох років. Одночасно працював в складі координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання при Вінницькій облдержадміністрації. Завжди активно відстоював права учасників бойових дій, згуртовував навколо себе людей, опікувався родинами загиблих воїнів, займався волонтерською діяльністю.

З початку повномасштабного вторгнення російської федерації у нашу країну, Максим Камінський разом з земляками-побратимами, учасниками АТО/ООС знову став на захист України від російського ворога.

За значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм Камінський Максим Анатолійович був нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня.

Максим любив свій край, Батьківщину, сім’ю, друзів, рідних, за яких був готовий на все: і віддав усе, навіть найдорожче – життя!

21 грудня 2022 року, під час бойового зіткнення біля населеного пункту Невельське Донецької області наш славний іллінчанин, мужній захисник, безстрашний воїн Максим Анатолійович Камінський загинув.

За особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі Максима Анатолійовича Камінського нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).

Віддати шану земляку, на міський стадіон прийшли іллінчани, друзі, бойові побратими, керівництво громади, волонтери, футбольні вболівальники. Почесними запрошеними були рідні Максима – мати Галина Григорівна, дружина Світлана, син Владислав, брат, тітка.

Хвилиною мовчання вшанували памʼять Максима Камінського та усіх загиблих земляків. На честь Максима Анатолійовича звучав Гімн України, а його вихованці, футболісти підняли Державний Прапор України. Також відбулося делеговане покладання квітів до могили Героя Іллінеччини.

Під час церемонії урочистого відкриття футбольного турніру до родини Камінських та усіх присутніх звернувся Іллінецький міський голова Володимир Ящук: «Багато з присутніх на відкритті турніру знали Максима особисто. Я пам’ятаю Максима ще дитиною, добре знав його батьків. Не кожен може стати Героєм, не кожен має мужність віддати своє життя за Батьківщину, захищаючи рідну землю, свою сім’ю, свій край. Максим мав таку мужність і для всіх іллінчан він – Герой, взірець самовідданості, мужності, патріотизму. Сім’ї Камінських є чим пишатись. Пишатись своїм сином, батьком, чоловіком, братом. Він прожив, на жаль, коротке, але достойне життя.

Саме тому сьогоднішній турнір – це не лише про спорт. Перш за все – це про шану і спомин про полеглих Героїв, які поклали життя, захищаючи рідну землю. Такі змагання з футболу на Іллінеччині будемо проводити щорічно, що стане гідним вшануванням пам’яті футболіста, тренера, воїна, патріота Максима Камінського. Я впевнений, що для молоді, Максим, усі захисники України - найкращий приклад для наслідування. Світла пам’ять і вічна слава Герою».

«Максим був справжнім патріотом України, відважним воїном і я хочу, щоб тут, на його малій батьківщині, ви про нього пам’ятали. Ніколи не забували, що він віддав своє життя за вас, за майбутнє наших дітей. Бо доки у ваших серцях живе пам’ять про Максима та усіх Героїв цієї війни, доти вони живі. Я пройшов з Максимом немало. Ще з 2014-2015 років ми з ним пліч-о-пліч були на полі бою. Він був надійним другом, підтримкою не лише для мене, а й для усіх наших бойових побратимів. Змиритися із загибеллю таких хлопців як Максим, не можна. Пробачити рашистам ті втрати, те горе, яке вони принесли на нашу землю, теж не можна. І воювати треба до останнього. І Максим це знав краще за всіх. Думаю, що він сьогодні разом з нами на цьому турнірі, на футбольному полі. Дякую дружині Максима Світлані та усім організаторам турніру. Бажаю його учасникам гарної гри, і хай переможе сильніший», - сказав бойовий побратим Максима Юрій Ямковий.

«Вітаю усіх на турнірі пам’яті захисника України, доброї, світлої людини. Я дякую Максиму за все. Говорю слова вдячності від усіх присутніх і тих людей, яких сьогодні немає на цьому стадіоні, бо завдяки йому є Україна. Завдяки йому ми можемо зібратися на такому спортивному заході. Його любов до Батьківщини, до своєї сім’ї, громади, побратимів, друзів - захоплювала. З великої поваги до Максима, до тих наших хлопців, які віддали своє життя за Україну, наша Заради Майбутнього - волонтерська група започатковує проєкт «Завдяки тобі є Україна» і розпочнемо ми його розповіддю про Максима Камінського. Хочу вкотре наголосити, що ми маємо постійно допомагати нашим воїнам. Якщо кожен українець буде засинати з думкою: «Що я зробив сьогодні для своєї країни, для воїнів, для нашої Перемоги?», - ми обов’язково здолаємо ворога. Ми обов’язково станемо вільною, незалежною нацією не на словах, а на ділі», - сказала волонтер Олеся Гевко, яка неодноразово співпрацювали з нашим земляком, разом наближаючи Перемогу.

Своїми спогадами про Максима поділився колега, друг В’ячеслав Омельченко: «Я можу сказати лише найкращі слова про Максима. Ми багато років разом грали у футбол, тренували дітей. Він був хорошим футболістом, добрим тренером, гарним батьком, люблячим чоловіком, турботливим сином, щирим другом, на якого завжди можна було покластися. Він був лідером як у житті, так і на футбольному полі. Шкода, що війна забирає найкращих, найрідніших людей. Шкода, що ми втрачаємо найдостойніших земляків. Та Максим навіки в наших серцях. І ми зробимо все, щоб цей турнір, який сьогодні відбувається вперше, проходив щороку».

Командир футбольної команди «Авангард» з м. Монастирище також розповів, що мав честь грати з Максимом в однй команді та подарував дружині Світлані футболку з номером, під яким грав футболіст.

Участь у футбольному турнірі взяли 4 команди: «Будівельник», «Ветерани Джупинівка»з м. Іллінці, «Авангард» м. Монастирище, «Факел» м. Липовець.

За результатами проведених матчів третє місце посіла команда «Ветерани Джупинівка» м. Іллінці, друге місце здобули спортсмени ФК «Будівельник» м. Іллінці, а переможцями футбольного турніру памʼяті Максима Камінського стали футболісти ФК «Факел» з м. Липовець.

Перехідний кубок переможця, а також памʼятні статуетки за зайняті І, ІІ та ІІІ місце командам турніру вручили тренер Петро Демида та дружина Максима Камінського – Світлана.

Започаткований цьогоріч футбольний турнір памʼяті Максима Камінського обовʼязково матиме продовження, оскільки Герої не вмирають, допоки про них живе памʼять.

Вічна пам’ять та слава Герою Максиму Камінському!

Слава Україні!

1.jpg 10.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg 7.jpg 8.jpg 9.jpg