Іллінецька територіальна громада

Вінницька область, Вінницький район

31.05.2023 15:43

Дотримуйтесь правил пожежної безпеки під час перебування та відпочинку у лісі

6476fab23f1ac__lis-600x445.jpg

Пожежонебезпечний період розпочинається водночас із сезонним потеплінням.  Ми закликаємо громадян дотримуватися правил пожежної безпеки у лісах, що може застерегти від трагічних наслідків.

Основною причиною виникнення лісових пожеж є порушення громадянами вимог Правил пожежної безпеки в лісах, а також випалювання сухої трав'яної рослинності на сільгоспугіддях, пустищах, вздовж доріг, що межують з лісовими масивами. Сильні вітри сприяють розповсюдженню вогню у прилеглі лісові насадження, чим створюють реальну загрозу їх знищення. Зростання відвідування лісових насаджень населенням, особливо у вихідні та святкові дні, також зумовлює значне збільшення кількості пожеж.

Порушення правил пожежної безпеки несе загрозу навколишньому середовищу і становить небезпеку для життя людей і тварин

Нагадуємо, що громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства, які перебувають на території України, зобов'язані:
– виконувати правила пожежної безпеки в лісі, виховувати у дітей обережність у поводженні з вогнем;

– повідомляти лісогосподарське підприємство, територіальний підрозділ ДСНС, місцеві органи влади про виникнення лісової пожежі.

Протягом пожежонебезпечного періоду забороняється:– розведення багаття у лісі та лісопосадках, крім тих, що пов’язані з технологічними вимогами лісогосподарських заходів у спеціально передбачених для цього місцях;

– заїзд на територію лісового фонду (крім транзитних шляхів) транспортних засобів та інших механізмів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарської мети;

– палити, кидати у лісі та лісопосадках непогашені сірники, недопалки;

– залишати у лісі просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я;

– заправляти у лісі, лісопосадках паливні баки під час роботи двигуна;
– випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду, сільськогосподарських угіддях, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу.

Звертаємо Вашу увагу, що порушення вищезазначених правил тягне за собою як адміністративну, так і кримінальну відповідальність.

Період особливої пожежної небезпеки буде тривати до жовтня місяця включно.

Тільки спільними зусиллями ми зможемо зберегти ліси від вогню!

Студент Черкаського інституту пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля Дмитро Акопов