Іллінецька територіальна громада

Вінницька область, Вінницький район

29.05.2023 15:49

Завершення 2022-2023 навчального року в Іллінецькій громаді

6479910c4a976__3.jpg

У понеділок, 29 травня, відбулась щотижнева нарада, на якій були присутні секретар міської ради, заступники міського голови, керуюча справами виконавчого комітету, начальники управлінь та відділів міської ради, старости старостинських округів, керівники організацій, установ, представники ЗМІ. Провів нараду перший заступник міського голови Олег Дмитрик.

Підходить до завершення навчальний 2022/2023 рік, і вже 31 травня у закладах освіти Іллінецької громади продзвенить останній дзвінок, який сповістить про закінчення навчального року. То ж про те, як у нашій громаді завершується 2022/2023 навчальний рік розповіла під час щопонеділкової наради головний спеціаліст управління освіти міської ради Оксана Мазур.

Оксана Миколаївна проінформувала присутніх, що Постановою Кабінету Міністрів України від 24 червня 2022 р. № 711 “Про початок навчального року під час дії правового режиму воєнного стану в Україні” було встановлено тривалість 2022/23 навчального року з 1 вересня 2022 року по 30 червня 2023 року. Це враховуючи, додаткові вихідні дні, проведення державної підсумкової атестації в 9-х та 11-х класах.

Законодавство надає автономію закладам освіти, й вони самостійно педагогічною радою визначають структуру і тривалість навчального року, навчального тижня, навчального дня, занять, відпочинку між ними, форми організації освітнього процесу у межах часу, передбаченого освітньою програмою, відповідно до обсягу навчального навантаження, встановленого відповідним навчальним планом. Усі заклади освіти нашої громади виконали навчальні плани, тому навчальний рік завершують у визначені Постановою Кабінету Міністрів терміни. Свято Останнього дзвоника відбудеться 31 травня в очному форматі.

Це був непростий навчальний рік. Навчанню перешкоджали повітряні тривоги, відсутність електрики, інтернету та разом з тим керівники закладів освіти зробили все можливе для створення безпечного освітнього середовища в школах та збільшення кількість школярів, що навчаються в очному форматі. Так 1 вересня 2022 року в очному форматі навчалось 650 дітей, станом на 29 травня цього року – 1800 школярів.

Загалом навчальний рік закінчують 2507 здобувачі освіти, з них 41 дитина з тих регіонів, де тривають військові дії, 56 дітей продовжують перебувати за кордоном.

Цьогоріч випускники 4-х, 9-х та 11-х класів звільнені від проходження державної підсумкової атестації.

233 четвертокласники переведено до 5 го класу.

233 випускники отримають свідоцтво про базову середню освіту, з них 22 учні – свідоцтво з відзнакою.

134 випускники отримають свідоцтво про здобуття повної загальної середньої освіти. 13 учнів завершили навчання з відмінними успіхами, які будуть відзначені золотими медалями. Так в Іллінецькому ліцеї №1- 5 медалістів, Іллінецькому ліцеї №3 - 3, Іллінецькому ліцеї №2 - 2, Бабинський ліцей - 1, Жорнищенський ліцей -1, Жаданівський ліцей -1. Троє учнів завершили навчання зі срібними медалями, в Іллінецькому ліцеї №1 - 2, Жорнищенському ліцеї - 1. Урочисте вручення документів про освіту планується 17-20 червня.

Для випускників закладів освіти, які бажають вступити до вищих закладів освіти буде проведено національний мультипредметний тест.

У межах тесту передбачені 2 обов'язкові предмети: українська мова і математика, а також один предмет на вибір: історія України; іноземна мова; біологія; фізика; хімія. На складання тесту абітурієнти матимуть 180 хвилин.

Буде дві сесії – основна та додаткова. Основна сесія національного мультипредметного тесту відбудеться з 5 до 23 червня. Додаткова -– з 11 по 24 липня. В особистих кабінетах розміщено запрошення на тестування, в якому зазначається дата та місце складання тесту.

Тестування відбуватиметься в спеціальних тимчасових екзаменаційних центрах - приміщеннях шкіл, університетів, створених у населених пунктах України (за погодженням з органами державної влади), а також у деяких країнах Європи.

Однією з найважливіших вимог для створення тимчасових екзаменаційних центрів є наявність укриттів цивільного захисту в будівлях, де планується проходження національного мультипредметного тесту або поблизу них. У разі повітряної тривоги тестування буде призупинене, учасники разом з інструкторами перейдуть до укриттів. Якщо повітряна тривога буде нетривалою, учасники повернуться до виконання національного мультипредметного тесту, продовживши роботу з того завдання, на якому тестування було призупинене. Якщо ж тривога буде тривалою, учасникам буде запропоновано пройти тест у межах додаткової сесії.

Попередньо заплановано, що основна сесія національного мультипредметного тесту проходитиме в закладах освіти 21 області України та м. Київ. За кордоном національний мультипредметний тест буде проведено так само, як і в Україні, тобто в спеціально обладнаних комп’ютерних центрах, де з учасниками працюватимуть україномовні педагоги, навчені українськими експертами. А отже, вступні випробування традиційно відбуватимуться на засадах прозорості та справедливості ー незалежно від того, де саме учасники їх проходитимуть. Провести основну сесію тестування планується в таких країнах: Австрія, Бельгія, Болгарія, Велика Британія, Данія, Естонія, Ірландія, Іспанія, Італія, Латвія, Литва, Молдова, Нідерланди, Німеччина, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Угорщина, Франція, Хорватія, Чехія і Швеція.

Також Оксана Миколаївна розповіла, що з 1 червня стартує відпускна кампанія для працівників закладів освіти.

В Іллінецьких закладах дошкільної освіти плануються двотижневі «канікули» для проведення підготовчих заходів до нового навчального року.

Заклади позашкільної роботи продовжать свою роботу упродовж червня.

Управлінням освіти міської ради проведено попередню тарифікацію педагогічних працівників. Також зараз управління освіти проводить комплектування попередньої мережі класів та учнів на 2023-2024 рік. Сформовано учнівський контингент - 2421 здобувач освіти. Заклади освіти проводять набір у перші класи. На жаль зменшується кількість дітей, які підуть до першого класу, в сільській місцевості.

В заклади освіти надіслано Інструктивно – методичні матеріали Міністерства освіти і науки України щодо порядку їх підготовки до нового навчального року. Роботу з підготовки закладів освіти до нового навчального року розпочато. Реалізовується проєкт з утеплення фасадів Іллінецького ліцею №1 та Центру дитячої і юнацької творчості, залито фундамент для добудови котельні й встановлення нового котла в закладі дошкільної освіти №2 «Пролісок» у м.Іллінці.

Перший заступник міського голови Олег Дмитрик наголосив, що обов’язково при проведенні Свята останнього дзвоника потрібно подбати про безпеку всіх учасників святкових заходів. Якщо під час свята буде оголошена повітряна тривога, необхідно спуститися до укриття. Це стосується і проведення випускних лінійок.

1.jpg 2.jpg 4.jpg 5.jpg