Іллінецька територіальна громада

Вінницька область, Вінницький район

10.08.2023 10:38

Обережно амброзія!

64d493ed01919__ed0b0c31c412f7d67bd39119503bb394_XL.jpg

Щорічно значної шкоди завдає сільському господарству шкідливий карантинний бур’ян – амброзія полинолиста, яка засмічує посіви польових культур, присадибні ділянки, узбіччя доріг та інші.

Вона виснажує ґрунт і значно пригнічує культурні рослини, оскільки має розвинену кореневу систему, яка може сягати в глибину до 4 метрів. Велика вегетативна маса (до 2-2,5 м) спричиняє затінення культурних рослин.

За зовнішніми ознаками цей бур’ян нагадує полин звичайний, але не має різкого характерного запаху.

Стебло і листя – опушені, квітки жовтого кольору, зібрані в колосоподібні суцвіття на вершинах гілок. Розмножується амброзія насінням, якого утворюється у великій кількості. Одна рослина дає до 80-100 тисяч насінин.

Сходить наприкінці березня – в травні місяці. Цвіте з другої половини липня по жовтень, до поки не настануть заморозки. Насіння дозріває з серпня по жовтень. Життєздатність насіння в ґрунті зберігається до 40 років.

Рослини амброзії під час цвітіння виділяють велику кількість пилку, який є досить сильним алергеном для людини, при вдиханні з повітря викликає алергічне захворювання – амброзійний поліноз.

При виявлені амброзії полинолистої в умовах Вінницької області ефективними способами боротьби є виривання поодиноких рослин з корінням та механічним методом (скошування) до початку її цвітіння, після скошування вона інтенсивно відростає, тому процедуру проводять не менше 3-4 разів за літо, а також застосовувати гербіциди суцільної дії, при своєчасному їх використанні, а це фаза від 2 до 6 листочків, можна повністю нівелювати можливість росту амброзії в посівах. На землях з високими санітарно-гігієнічними вимогами (сіножаті, пасовища, прифермські ділянки) потрібно створювати штучні фітоценози з багаторічних бобових і злакових трав або їх сумішок (люцерна із стоколосом та кострицею). Такі суміші за два-три роки добре розростаються й практично повністю пригнічують амброзію полинолисту.

У разі виявлення регульованих шкідливих організмів просимо звертатися у ДУ „Вінницьку фітолабораторію” за адресою: вул. Келецька, 53/111, м.Вінниця, 21027; тел.: (0432) 46-47-01;

сайт: http://www.fito.vn.ua/; е-mail: lab@fito.vn.ua.

 

Провідний фахівець відділу фітосанітарних процедур Тамара Бондаренко