Іллінецька територіальна громада

Вінницька область, Вінницький район

29.08.2023 16:24

В Іллінецькій громаді вклонилися подвигу земляків, полеглих в російсько-українській війні

64eeeea88d9bc__1.jpg

29 серпня — День пам'яті Захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність Української держави.

У цей день в нашій країні вшановують Героїв новітнього часу, котрі віддали життя задля нашої незалежності та мирного майбутнього України.

Вклонились подвигу земляків, полеглих в російсько-українській війні, та усіх патріотів, які у різні часи боролись за волю і демократичний вибір України, захищали її від ворога, й у нашій громаді.

На площі перед міською радою, де встановлено портрети наших Героїв, зібрались рідні захисників України та близькі їм люди, керівництво громади, військовослужбовці, правоохоронці, представники організацій, установ міста, волонтери, громадськість, молодь.

Хвилиною мовчання вшанували світлу памʼять Воїнів, полеглих під час виконання бойових завдань. Кожного з Героїв згадали поіменно. Під звучання Гімну України на знак шани й скорботи було приспущено Державний Прапор.

Молодь запалила й поклала лампадки до банерів з портретами усіх загиблих Воїнів з громади. Їх рідні принесли своїм найдорожчим квіти.

«Сьогодні схиляємо голови перед полеглими Героями, нашими земляками, які боронили волю та незалежність Української держави, нашу свободу, - звернувся до присутніх міський голова Володимир Ящук. - Ми маємо завжди памʼятати, якою ціною здобувається мирне небо для нас і наступних поколінь. Вічна шана і вічна слава Героям!».

Відповідно до Указу Президента України від 20 січня 2023 року №25, за особисту мужність і самовідданість, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі орденом «За мужність» ІІІ ступеня було нагороджено жителя с.Тягун, відважного воїна Магаляса Андрія Ігоровича. На жаль за життя нагорода не була вручена юнакові. 28 лютого цього року старший солдат Андрій Магаляс загинув смертю хоробрих.

Під час урочистого заходу начальник першого відділу Вінницького районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, підполковник Роман Гончарук та Іллінецький міський голова Володимир Ящук нагороду сина передали мамі Наталії Миколаївні, подякували їй за те, що виховала справжнього Героя, гідного сина України. В Андрія залишилась маленька донечка Арія, коли подорослішає вона пишатиметься своїм татом, як пишаються ним його рідні, дружина, уся наша громада. Ім’я Андрія Магаляса назавжди вписане в історію боротьби українського народу проти російських окупантів. Його подвиг, мужність та самопожертва навіки житимуть у наших серцях і пам’яті майбутніх поколінь.

Далі відбулось покладання квітів до пам’ятника Героям Небесної Сотні, Меморіалу Слави, пам’ятника іллінчанам, які загинули в російсько-українській війні, захищаючи суверенітет та соборність України. До пам'ятників лягло чимало квіткових композицій з соняшника. Адже саме на ці серпневі дні 2014 року припав пік Ілловайської трагедії, коли в результаті російським військам українські збройні підрозділи потрапили у вороже оточення. Під час трагічних подій під Іловайськом квітнули соняшникові поля, саме там спочили навіки сотні наших воїнів. Жовтогарячий соняшник став символом Дня пам’яті захисників України. Це не просто символ історичної мужності українських воїнів, це символ життя України, символ пам’яті.

Шануємо наших земляків, які загинули за Україну. Усією громадою розділяємо біль втрати з родинами Героїв. Дякуємо. Пам’ятаємо.

Слава Україні! Слава її Героям!

10.jpg 11.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg 7.jpg 8.jpg 9.jpg