Іллінецька територіальна громада

Вінницька область, Вінницький район

09.10.2023 16:50

Про прийом документів на призначення житлових субсидій

6524fc097cfe1__4.jpg

Міський голова Володимир Ящук провів щотижневу оперативну нараду за участі секретаря міської ради, заступників міського голови, керуючої справами виконавчого комітету, старост, начальників управлінь та відділів міської ради, керівників комунальних підприємств і установ, головних лікарів закладів охорони здоров’я нашої громади.

Про прийом документів на призначення житлових субсидій інформувала присутніх Інна Носенко, начальник відділу соціальної підтримки державних гарантій населення міської ради.

Інна Анатоліївна нагадала, що з травня 2021 року житлова субсидія видається виключно у готівковій формі, тобто її перераховують на картку обраного банку. Ті, у кого немає рахунків, можуть отримувати допомогу через відділення «Укрпошти».

Починаючи з 1 грудня 2022 року, контроль за правильністю призначення і виплати житлових субсидій здійснюють органи пенсійного фонду.

Заяви про призначення та надання житлової субсидії з необхідними документами  приймаються від громадян: органами Пенсійного фонду України, у тому числі, у разі надіслання їх поштою або в електронній формі (через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України, мобільний додаток Пенсійного фонду України, засобами Порталу Дія).

Заяви з необхідними документами також приймаються уповноваженими посадовими особами виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади або військової адміністрації та посадовими особами центру надання адміністративних послуг, які передають їх протягом трьох робочих днів з дати їх надходження уповноваженому органу.

Також передбачено подання спрощеної заяви про призначення та надання житлової субсидії, протягом строку дії експериментального проекту в електронній формі:

            •          через онлайн-кабінет на вебпорталі Пенсійного фонду України, мобільний додаток Пенсійного фонду України;

            •          засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (Портал Дія).

Протягом 10 робочих днів триватиме перевірка домогосподарства на відповідність вимогам, передбаченим для призначення житлової субсидії, та формування заповненої – замість заявника – повної форми заяви і декларації по кожному домогосподарству.

За результатами розгляду спрощеної заяви та сформованих, на основі інформації з реєстрів та баз даних заяви і декларації, орган Пенсійного фонду прийме рішення про призначення і  розмір житлової субсидії (або відмову).  І повідомить про це громадянина.

Під час призначення житлової субсидії враховуються також доходи членів сім’ї особи із складу домогосподарства у разі, коли їх зареєстроване (фактичне) місце проживання відмінне від адреси домогосподарства (крім доходів одного з подружжя, якщо обом більше 60 років і вони проживають у сільській місцевості або селищах міського типу, доходів батьків у разі призначення субсидії студентам, які зареєстровані у гуртожитку за місцем навчання, та доходів одного з батьків дитини у разі призначення субсидії другому з батьків з дитиною у разі, коли батьки розлучені або не перебували у шлюбі, а також осіб, які вважаються безвісно відсутніми за рішенням суду або мають правовий статус осіб, зниклих безвісти). При цьому соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування за адресою домогосподарства на таких осіб не розраховуються.

Під час призначення житлової субсидії соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування розраховуються на членів домогосподарства, які зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично в ньому не проживають у зв’язку з призовом на строкову військову службу. При цьому фактичні доходи таких осіб не враховуються в сукупний дохід домогосподарства.

Кількість членів домогосподарства визначається на початок місяця, з якого призначається житлова субсидія.

У разі коли у складі домогосподарства кількість фактично проживаючих зареєстрованих членів домогосподарства є меншою за кількість членів домогосподарства, зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку), соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування розраховуються на фактично проживаючих зареєстрованих за цією адресою членів домогосподарства.

Доходи членів домогосподарства, які зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично за цією адресою не проживають, у сукупний дохід домогосподарства не враховуються.

Для підтвердження відсутності осіб, що зареєстровані, але фактично не проживають у приміщенні, особа, яка звернулася для отримання житлової субсидії може надати відповідні документи (довідки, що підтверджують місце перебування особи на території іншої адміністративно-територіальної одиниці у зв'язку з роботою, лікуванням, навчанням, довготривалим відрядженням, відбуванням покарання, довідки про оплату житлово-комунальних послуг в іншому житловому приміщенні, акти обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства селищної, сільської або міської ради, акти житлово-експлуатаційних організацій про фактично проживаючих осіб, договори оренди житла в іншому місці).

Житлова субсидія на оплату житлово-комунальних послуг призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону і розраховується:

* на неопалювальний сезон — з 1 травня по 30 вересня;

* на опалювальний сезон — з 1 жовтня по 30 квітня;

* для домогосподарств, які використовують природний газ або електричну енергію для індивідуального опалення, субсидія на опалювальний сезон — з 16 жовтня по 15 квітня включно.

Якщо до складу домогосподарства входить особа, яка має право на пільги з оплати житлово-комунальних послуг, субсидія призначається з місяця, що настає за місяцем, в якому нараховано пільги, але не раніше місяця подання заяви.

На опалювальний період 2023-2024 років розрахунок житлової субсидії буде проведено в автоматичному режимі (без звернення громадян) для всіх, кому призначено житлову субсидію на неопалювальний період 2023 року, та тим, у кого розмір субсидії склав 0,00 грн.

Також ПФУ нагадує, що субсидія на оплату житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону і розраховується на неопалювальний сезон - з 1 травня до 30 вересня, на опалювальний сезон - з 1 жовтня до 30 квітня.

Тож під час розрахунку житлової субсидії з жовтня будуть враховані доходи членів домогосподарства за І та ІІ квартали 2023 року. Доходи у вигляді пенсії будуть враховані в розмірі нарахованої пенсії за серпень поточного року.

Для призначення житлової субсидії у 2023 році на тверде та рідке пічне побутове паливо заява та декларація подаються до кінця календарного року.

1.jpg 2.jpg 3.jpg 5.jpg