Іллінецька територіальна громада

Вінницька область, Вінницький район

03.11.2023 16:26

Навіки в нашій пам’яті: Загиблому Воїну Олександру Андрієнку відкрили меморіальну дошку

654503bd99815__398672644_640284638278522_8447832455336259290_n.jpg

3 листопада відбулося відкриття меморіальної дошки іллінчанину, Воїну, Захиснику України, молодшому сержанту Олександру Миколайовичу Андрієнку.

Дошку памʼяті, за ініціативи його рідних, встановлено на фасаді Іллінецького ліцею №3 – школи, де навчався чоловік.

Служба в українському війську для Олександра Миколайовича розпочалася у 2015 році. Після анексії Криму він одразу заявив про готовність стати на захист територіальної цілісності України. Вже у листопаді цього ж року він самовіддано та хоробро воював на Луганщині.

За відданість та виконання поставлених завдань був нагороджений відзнакою Президента України «За оборону рідної держави».

З перших днів повномасштабного вторгнення рф в Україну Олександр Миколайович не зволікаючи знову взяв до рук зброю. Воював під Херсоном. Одного разу зателефонував доньці і сказав: «Моліться за нас - йдемо по кавуни». Сім місяців поспіль Олександр з побратимами тримали оборону займаних позицій, боронили рідну землю від ворога.

Чоловік часто говорив: «Я дуже люблю Україну! Готовий за неї віддати життя». Він свято вірив у Перемогу Української держави, і робив все щоб її наблизити.

Та не судилося. Підступний ворожий мінометний обстріл по українських позиціях 8 жовтня 2022 року у районі с. Степова Долина під Миколаєвом обірвав життя вірного сина України, молодшого сержанта Олександра Андрієнка. Він загинув заплативши найвищу ціну за нашу свободу.

На урочистому заході відкриття пам’ятної дошки присутні рідні Олександра Миколайовича.

Вшанували пам'ять Захисника разом з учнями й педагогами ліцею міський голова Володимир Ящук, заступники міського голови Олег Дмитрик і Людмила Трохимець, начальник управління культури міської ради Світлана Крот, начальник першого відділу Вінницького районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Роман Гончарук, громадськість.

«Україна щодня оплакує своїх дочок і синів, які загинули від російської орди. На жаль, Небесний стрій поповнили і наші випускники – Олександр Андрієнко, Андрій Кобель, Юрій Кондратюк, Ярослав Різник. Вони є для нас прикладом звитяги, мужності, героїзму. І встановлення пам’ятних знаків – це найменше, що ми можемо зробити для наших Захисників», - сказала Ярослава Козяр, директор Іллінецького ліцею №3 міської ради.

Право відкрити меморіальну дошку надано дружині загиблого Захисника.

Звернувся до рідних Воїна міський голова Володимир Ящук: «Нехай у серцях іллінчан вічно живе пам’ять про Олександра. Він був доброю, щедрою, розумною та талановитою людиною. Вічна слава вірному сину України та Іллінеччини. Слава Україні!»

Спогадами про Олександра поділився його дядько Сергій Крижанівський.

Присутні вшанували пам’ять Героя та усіх відданих синів України, котрі загинули захищаючи її незалежність, хвилиною мовчання та поклали квіти до меморіальної дошки.

Щодня, щогодини Україна завдяки таким чоловікам-Героям, серед яких і наші славні земляки, виборює право бути суверенною, єдиною та незалежною.

Тож молімося за наших мужніх Захисників і просімо у Бога одного: аби вони живими і здоровими і  якнайшвидше повернулися додому, до своїх матерів, дружин та дітей.

А загиблим героям вічна пам’ять та шана!

Не забудемо! Не пробачимо!

Слава Україні!

1.jpg 10.jpg 11.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg 8.jpg 9.jpg