Логотип

Іллінецька територіальна громада

Вінницька область, Вінницький район

27.06.2025 10:28

Обережно - ботулізм!

18efcb49-2dc2-4101-b3e0-169a98d47bf0.jpg

Ботулізм — це харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків. Водночас, у більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих правил харчування. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше — овочів.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Як запобігти ботулізму:

- відмовитись від вживання продукції як домашнього, так і промислового виробництва, якщо банка або інша ємність має ознаки порушеної герметичності, деформована або роздута;

- не вживати в'ялену, копчену, солону та консервовану рибу домашнього виготовлення;

- не вживати консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року;

- не вживати продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості та дотриманні правил зберігання та/або транспортування;

- не купувати консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук та на стихійних ринках.

Звертаємо увагу, що ботулізм не можна визначити за кольором або смаком. Мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти, а виділяє сильнодіючий токсин. Збудник розмножується в середовищі, де немає доступу кисню.

Будьте обізнаними та обережними!

Вінницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області