27.06.2025 10:28
Обережно - ботулізм!

Ботулізм — це харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків. Водночас, у більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих правил харчування. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше — овочів.
Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.
Як запобігти ботулізму:
- відмовитись від вживання продукції як домашнього, так і промислового виробництва, якщо банка або інша ємність має ознаки порушеної герметичності, деформована або роздута;
- не вживати в'ялену, копчену, солону та консервовану рибу домашнього виготовлення;
- не вживати консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року;
- не вживати продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості та дотриманні правил зберігання та/або транспортування;
- не купувати консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук та на стихійних ринках.
Звертаємо увагу, що ботулізм не можна визначити за кольором або смаком. Мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти, а виділяє сильнодіючий токсин. Збудник розмножується в середовищі, де немає доступу кисню.
Будьте обізнаними та обережними!
Вінницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області
Поділитись
Дізнайтеся також
27/06/2025
До уваги суб’єктів господарювання, які планують експорт зернових до Китайської Народної Республіки
26/06/2025
Міський голова провів 8 засідання виконавчого комітету Іллінецької міської ради 8 скликання
23/06/2025
Обережно: шахрайські схеми
Усі новини