Іллінецька територіальна громада

Вінницька область, Вінницький район

10.05.2023 16:31

Digital Вінниччина: цифрові рішення для розвитку громад: підсумки проєкту

645b9ca220bb2__5.jpg

Впровадження цифрових технологій у сьогоденні є необхідністю для успішного розвитку регіонів та держави в цілому. Цифрова трансформація Вінниччини допомагає громадам зробити крок у майбутнє, шляхом підвищення рівня та якості життя громадян, покращення ефективності діяльності окремих підприємств, розвитку інфраструктури громад тощо.

Крім того, цифрова трансформація може допомогти вирішувати проблеми, з якими стикається регіон, такі як недостатність медичних послуг у віддалених районах, нестача робочої сили, проблеми з екологією та інші.

Саме тому 10 пілотних громад Вінницької області, що були обрані в межах проєкту «Digital Вінниччина: цифрові рішення для розвитку громад», починаючи листопада 2022 року почали активну роботу над створенням Програм інформатизації, що передбачають розробку та впровадження нових інформаційних систем, а також підвищення інформаційної грамотності населення.

Метою таких програм інформатизації є забезпечення доступу до інформації та послуг, поліпшення якості та ефективності роботи в різних галузях, а також створення умов для розвитку цифрової економіки.

Учасниками проєкту «Digital Вінниччина: цифрові рішення для розвитку громад» стали 10 пілотних громад області, що були обрані на підставі конкурсного відбору, а саме:

- Іллінецька міська територіальна громада;

- Ямпільська міська територіальна громада;

- Северинівська територіальна громада;

- Тростянецька селищна територіальна громада;

- Хмільницька територіальна громада;

- Дашівська територіальна громада;

- Тульчинська територіальна громада;

- Якушинецька територіальна громада;

- Гніванська територіальна громада;

- Могилів-Подільська міська територіальна громада.

10 травня 2023 року у м. Вінниця відбулась зустріч у рамках проєкту «Digital Вінниччина: цифрові рішення для розвитку громад» між представниками територіальних громад області із заступником голови Вінницької ОВА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO) Андрієм Кавунцем, координатором з цифровізації регіонів Програми EGAP Сергієм Гунько, регіональним координатором Програми EGAP Дар’єю Радзіковською, та експертами проєкту Оленою Поліщук та Юрієм Войціцьким.

«Цифрова трансформація – це те, що потрібно і представникам місцевих влад і мешканцям громад, оскільки це дає можливість поліпшити взаємозв’язок між владою та громадянами, а також впливати на прийняті рішення, що стосуються цих громад. Для планування та ефективної роботи громад для нас було важливим мати постійний супровід експертів та розуміти, як відбувається створення Програм інформатизації. Проєкт розпочався незадовго до повномасштабного вторгнення, через що і був призупинений на деякий час, але ми щиро вдячні швейцарсько-українській Програмі EGAP Фонду Східна Європа за те, що вони вирішили відновити роботу над ним.» - відмітив на початку підсумкової зустрічі заступник голови Вінницької ОВА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO) Андрій Кавунець.

Як зазначив координатор з цифровізації регіонів Програми EGAP Сергій Гунько: «Для територіальних громад найціннішим ресурсом є його мешканці, які прагнуть розвитку місцевості, у якій проживають. Це дає поштовх рухатись вперед, тому створення та реалізація таких Програм інформатизації на місцях є надважливим.»

В межах проєкту «Digital Вінниччина: цифрові рішення для розвитку громад», що реалізувався ГО «Ресурсно-інформаційний центр «Громади Вінниччини» протягом жовтня 2022 р. - квітня 2023 р. було проведено ряд просвітницьких та навчальних заходів.

Так, перший масштабний захід, а саме Регіональний форум цифрових лідерів, було проведено 07.11.2022. Форум проводився за підтримки Міністерства цифрової трансформації та Вінницької ОВА. Учасниками заходу стали понад 140 осіб – це представники всіх громад Вінницької області, громадськість та ЗМІ.

Далі відбувся конкурс. Для участі у проєкті з розробки Програм інформатизації 29 громад надіслали відповідні заявки, в яких вказали свій проєктний досвід та мотивацію. Конкурсною комісією проєкту було обрано 10 переможців, які в подальшому задекларували свою готовність про участь у всіх заходах та спроможність розробити Програму інформатизації громади.

Вже 27.12.2022 для представників пілотних громад було проведено вступний тренінг з цифрової трансформації. Під час його проведення було розглянуто ряд важливих та актуальних питань щодо цифрових рішень, компетентності представників місцевого самоврядування та мешканців громад, було проаналізовано сучасний стан цифрових громад, визначено актуальність та важливість залучення громадськості до процесів прийняття цифрових рішень та виконано низку практичних вправ, що допоможуть побудувати максимально ефективну стратегію цифрового розвитку.

У січні та лютому 2023 року було проведено ще 2 практичних вебінари щодо напрацювання навичків використання цифрових інструментів при підготовці Програми інформатизації. На вебінарах було розглянуто кілька відомих ресурсів для підготовки Програми, зокрема переваги та недоліки онлайн-ресурсів Canva, Venngage, в яких працюватимуть представники обраних пілотних громад. Крім того, розглянуто застосування методу SWOT-аналізу та вибору подальшої стратегії розвитку громад; формування дерева цілей та його операційних підцілей, а також м’яких та твердих компонентів розвитку громад; застосували метод партисипативної демократії шляхом опитування мешканців громади.

З метою ефективної комунікації з членами робочих груп громад 8 та 10 березня 2023 р. було проведено 2 робочі зустрічі, які передбачали конструктивну роботу над розділами та змістом Програми інформатизації та обговорення результатів опитування громадськості, що попередньо проводилось задля визначення основних проблем цифровізації. Ще одна зустріч з метою презентації кінцевого варіанту Програм та формування дорожньої карти щодо їх затвердження було проведена 21.04.2023 р.

20 квітня 2023 року відбувся останній із запланованих вебінарів щодо використання інструментів прямої та опосередкованої е-комунікації з громадськістю та створення е-візитівок громад.

Крім того, одним аспектів, що забезпечуватиме сталість проєкту та подальше впровадження інструментів е-демократії є розроблена навчальна програма «ІНСТРУМЕНТИ ЕЛЕКТРОННОЇ ДЕМОКРАТІЇ», що передана до Вінницького регіонального центру підвищення кваліфікації з метою підвищення кваліфікації держслужбовців та представників органів місцевого самоврядування.

Протягом всього періоду реалізації проєкту здійснювалось висвітлення інформації про всі активності, про успішні практики громад щодо використання та впровадження інструментів е-демократів. Загалом підготовлено до друку 15 інформаційних матеріалів, які опубліковані на сайтах громад, Вінницької ОДА та на сторінках соціальних мереж.

Узагальнюючи, варто відзначити те, що кожна із громад, що були обрані в межах проєкту «Digital Вінниччина: цифрові рішення для розвитку громад» пройшли неабиякий шлях, якому мали змогу отримати нові знання та практичні навички, а також довести власне прагнення покращити якість життя своїх громадян шляхом залучення та використання цифрових технологій, що дає можливість крокувати в одну ногу із сучасністю.

Реалізація проєкту «Digital Вінниччина: цифрові рішення для розвитку громад» стала можливою завдяки підтримці Вінницької обласної військової адміністрації у партнерстві з Міністерством цифрової трансформації України та ГО «Ресурсно-інформаційний центр «Громади Вінниччини», що фінансується швейцарсько-українською Програма EGAP, що виконується Фонд Східна Європа.

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg зображення_viber_2023-05-10_16-24-19-372.jpg