Іллінецька територіальна громада

Вінницька область, Вінницький район

05.06.2023 18:23

Відбулась щотижнева оперативна нарада

647dfe940a838__IMG_8297.JPG

2-4 червня в громаді було проведено перевірку захисних споруд цивільного захисту. До складу робочих груп, які перевіряли сховища, увійшли представники відділу забезпечення заходів пожежно-профілактичної роботи ЦЗД Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Вінницькій області, 18 Державної пожежно-рятувальної частини м.Іллінці, Іллінецької міської ради, районного управління Головного управління Національної поліції у Вінницькій області.

З інформацією про стан готовності захисних споруд до їх використання за призначенням, забезпечення безперешкодного доступу до них населення, обладнання необхідним майном на щотижневій нараді, яка відбулась сьогодні в Іллінецькій міській раді, виступили начальник 18 Державної пожежно-рятувальної частини (м. Іллінці) 2 Державного пожежно-рятувального загону (м. Вінниця) Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Вінницькій області Руслан Палагін та завідувач сектору з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами апарату виконавчого комітету міської ради Юрій Зайчук. Провів нараду перший заступник міського голови Олег Дмитрик.

Як зазначив Руслан Палагін, перевірки сховищ проведено за дорученням міністра внутрішніх справ України Ігоря Клименка після того, як під час нічної атаки росії на Київ 1 червня загинули люди, які не могли потрапити в укриття під час ракетного обстрілу.

Руслан Анатолійович розповів, що на території Іллінецької міської територіальної громади розташовано 19 номерних протирадіаційних укриттів та 1 номерна споруда цивільного захисту типу сховища, 45 облікованих найпростіших укриттів. Переважна більшість з них знаходиться в задовільному стані, разом з тим є й такі, які не відповідають визначеним вимогам.

У ході перевірки представники комісії звертали основну увагу на те, чи придатний об’єкт до використання як укриття та чи в разі виникнення необхідності населення швидко зможе скористатись даним укриттям. Також особам, які відповідальні за експлуатацію захисних споруд, було роз’яснено щодо забезпечення утримання та збереження їхнього функціонального призначення під час дії правового режиму воєнного стану й забезпечення безперешкодного доступу до них населення. Наголосили, що всі укриття повинні бути обов’язково позначені вказівниками міжнародного зразка.

Завідувач сектору з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами апарату виконавчого комітету міської ради Юрій Зайчук зазначив, що в нас в місті достатньо підземного простору, щоб у разі сигналу «Повітряна тривога» містяни мали можливість укритись від загрози. В сільській місцевості укриттями можуть слугувати цокольні приміщення, підвали приватних будинків, у разі їх відсутності необхідно дотримуватись правил двох стін. Є проблема в громаді із укриттями в закладах загальної середньої освіти. З початку повномасштабного вторгнення росії міська рада працює над її вирішенням. Взагалі немає укриття в Іллінецькому ліцеї №1 та Жаданівському ліцеї. Наразі підготовлено й подано пакет документів на будівництво укриття в ліцеї №1, де навчається майже 600 учнів. Сподіваємось, що за кошти державного бюджету при співфінансуванні з місцевого бюджету цей проєкт буде реалізовано. Зрозуміло, що номерні захисні споруди цивільного захисту відомчі, вони будувались для працівників підприємств, організацій, установ. Проводиться робота, щоб ними могло скористатись й цивільне населення. Так наприклад одне з найбільших в місті укриттів в приміщенні Ощадбанку доступне для населення і вдень, і вночі.

«В країні триває війна, надзвичайно важливо бути готовим до будь-яких ситуацій та не ігнорувати сигнали «Повітряна тривога», - підсумував дане питання перший заступник міського голови Олег Дмитрик. - Укриття мають не лише перебувати в належному стані, а й бути загальнодоступними для жителів громади».

IMG_8294.jpg IMG_8298.jpg IMG_8302.jpg IMG_8312.jpg